Menu
De liberalisatiegrens is de maximale kale aanvangshuur waaronder een woning sociale huur is. De hoogte van de huur wordt dan bepaald door het puntenstelsel. De overheid bepaalt elk jaar hoeveel deze huren maximaal mogen stijgen.
Met de nieuwe definitie van sociale huur heeft Nederland honderdduizenden sociale huurwoningen minder dan gedacht. De cijfers zetten de plannen voor 30 procent sociaal bij nieuwbouw van minister Hugo de Jonge in een nieuw licht: het verlies aan ‘echte’ sociale huur in de grotere steden is een stuk groter dan wat kleinere buurgemeenten bijbouwen. Over hoe Nederland in één jaar 20 procent sociale huur 'verloor' en hoe dat niet wordt ingehaald door de minister.
Een groot aantal van de Nederlandse institutionele beleggers wil huurwoningen met verbouwing over de 187 WWS-punten tillen. Daarmee zouden de woningen buiten de middenhuurregulering van woonminister Hugo de Jonge vallen. Het gat tussen gereguleerde huur en vrijesectorhuur kan zo verschuiven.
Terwijl prijzen van woningen fors daalden en bouwkosten stegen, houden gemeenten grondprijzen in stand. Dat is risicovol, stelt Erik de Leve van Stec.
Particuliere verhuurders vragen in Rotterdam massaal te veel voor ‘gereguleerde’ huurwoningen. Voor ruim de helft van de woningen vragen zij meer geld dan het puntenstelsel voorschrijft. Dat blijk uit onderzoek door Realstats in opdracht van de gemeente Rotterdam.