Retail versus online

De intrede van internetwinkels heeft voor veel retail een omzetdaling teweeggebracht. Retailers met grote filialen en veel vastgoed, zoals V&D, hebben deze transitie niet overleefd. De opkomst van het online winkelen en daarmee de intrede van e-commerce (digitale bedrijfsvoering) heeft daarom het winkellandschap veranderd. Waar een fysieke winkel voorheen zijn toegevoegde waarde kon bewijzen met informatie en optimale service, heeft online winkelen op deze punten de fysieke retail ingehaald. De consument maakt via het internet eerst een vergelijking tussen producten alvorens naar de winkel te gaan. Deze laatste stap vindt soms niet eens plaats.

De verminderde bezoekersaantallen, die mede door het online winkelen en e-commerce veroorzaakt worden, dwingen retailers om hun bedrijfsvoering aan te passen. Sommige retailers besluiten over te stappen op e-commerce in combinatie met showrooming. Ook kan op deze manier de retaillogistiek efficiënter georganiseerd worden.

Zowel bij retailers die overstappen op showrooming als retailers die een andere bedrijfsvoering hanteren, is de geldende trend: de bezoeker van een stad is minder op zoek naar een dienst of goed en meer naar een ervaring en beleving. Retailers hebben dus in veel gevallen de taak om meer beleving aan te bieden in hun winkels. De grenzen tussen retail en leisure vervagen hierdoor steeds meer. Deze beleving kan op verschillende manieren worden aangeboden. Hierbij kan gedacht worden aan virtual en augmented reality alsmede aan experience centers zoals bij de MediaMarkt, waar koffieapparaten die verkocht worden ook uitgeprobeerd kunnen worden.


Recente gerelateerde artikelen