Menu
De gemeente Groningen heeft donderdag de Europese POLIS Award 2023 gewonnen voor langetermijndenken en de manier van samenwerken op mobiliteitsgebied.
Een groot participatietraject is altijd nodig vóór een referendum, zegt MarketResponse. Zij duiden het Amersfoortse referendum over parkeerbeleid.
Oogvereniging Nederland verliest rechtszaak over toegankelijkheid station Nijmegen, zij vraagt hiermee aandacht voor mensen met beperking
Amsterdam trok plotseling de stekker uit de proef met het ‘palenplan’ voor een autoluwe Jordaan. Wat ging hier mis volgens Walther Ploos van Amstel.
De adviezen komen terecht bij de Tweede Kamer en de opstelling van de nieuwe Nota Ruimte.
Verschillen tussen de partijen liggen met name bij het autogebruik: waaronder kilometertelling en het aanleggen van wegen.
Dat voorspelt het nieuwe Mobiliteitsbeeld van het KiM. Ook de e-bike-ritten gaan toenemen, aldus het rapport.
Op de laatste dag van het bezoek aan de Smart City Expo World Congres in Barcelona staan vooral de ecosystemen in de belangstelling.
Dutch Metropolitan Innovations (DMI) zal als ecosysteem steden beter maken, zegt programmamanager Caspar de Jonge (IenW) vlak voor de Smart City Expo.
De gemeente Helmond heeft de Europese Urban C-ITS Award gewonnen als erkenning voor de inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit.
Gemeenten met een geplande zero-emissiezone geven aan dat ze zelf nog jaren gebruik moeten maken van de uitzonderingsregels. Waterstof wordt 'm niet.
De gemeente Den Haag HTM gaan testen of overtollige elektriciteit van het tramnet ingezet kan worden voor laadpalen.
Onder onze regio's, steden en dorpen liggen wetten, regels, normen, kaders, afspraken en gebruiken. Standaardiseer die, schrijft Jan-Willem Wesselink.
Er zijn nog flink wat losse eindjes bij de invoering van zero-emissiezones in Nederland. Wat kunnen we tot nu toe leren?
Elektriciteits-infrastructuurbedrijf Joulz deed een marktverkenning en merkte dat bedrijven de overgang naar een elektrisch wagenpark uitstellen.
Om nieuwbouwwijken goed bereikbaar te maken kunnen gemeenten vanaf vandaag een financiële bijdrage aanvragen. 1,5 miljard euro is beschikbaar.
Omgevingswet: een wet met potentie, waarbij eindelijk de leefomgeving en samenleving centraal staan, maar de overheid moet wel zorgen voor scherpte.
Aan alle bekende grote opgaven, uitdagingen en problemen in ons land, wil ik graag kennisverspilling toevoegen, zegt Jan-Willem Wesseling
De deelauto breekt door in Utrecht. Het aantal deelauto’s groeide in de afgelopen drie jaar van 500 naar bijna 900. De gemeente Utrecht wil het succes van het deelgebruik uitbouwen met een zogeheten 'free-floating'-pilot, waarmee auto's na gebruik niet verplicht terug moeten worden gebracht naar het opstappunt.
Als de druk op de grote steden groeit, komen de flanken in zicht. Ook daar krijgt bouwen in spooromgevingen prioriteit, zoals rond stations Hoofddorp en Schiedam Centrum. Het zijn ongewoon grote opgaven die de schaal van randgemeenten letterlijk overstijgt. Naast geld is expertise van buitenaf onmisbaar.
Fietsroutes naar middelbare scholen zijn nog te vaak onveilig. Dat zeggen onderzoeksbureau Sweco en de Fietsersbond. Scholieren fietsen over te smalle paden, zijn gemengd met snel verkeer en kruisen gevaarlijke oversteekpunten. Om routes veiliger te maken is volgens hen 1,7 miljard euro nodig, voornamelijk van gemeenten.
Grotere gemeenten, zoals Utrecht en Amsterdam, willen de aankomende uitstootvrije zone in de binnenstad vanaf 2027 ook laten gelden voor bussen. Een wetsvoorstel om ook vervuilende taxi’s te weren is in internetconsultatie.
Gebiedsvernieuwing zet steeds vaker in op meervoudig ruimtegebruik. Met een goede reden: ruimte is schaars en ontwikkelaars en gemeenten besparen geld door dezelfde grond voor meerdere functies te gebruiken. We zetten zeven inspirerende voorbeelden op een rij.
In grote steden als Amsterdam en Utrecht lijkt het ondergronds faciliteren van fietsparkeren een no-brainer, door schaarse ruimte en de ambitie voor een netter straatbeeld. Maar ook voor kleinere gemeenten biedt ondergronds fietsparkeren meerwaarde. Zo bouwt G40-stad Hilversum op meerdere locaties fietsenstallingen onder straatniveau. ‘Het maatschappelijk rendement is wat telt.’
Leiden kiest ervoor om haar verdichtingsopgave volledig binnenstedelijk in te vullen. De stad kijkt bij het inrichten van de leefomgeving daarom altijd eerst naar de ondergrond, want verdichting boven de grond legt nu eenmaal een grote druk op de bodem. Op het aanstaande Stedelijk Interieur Congres deelt de stad haar opgave en oplossingen. ‘Krijgen we het onder de grond ingepast, dan is het vaak boven de grond ook goed’, zegt wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën).
De aanstaande invoering van de zero-emissie zones (ZES) zorgt niet alleen voor hoofdbrekens bij binnenstadondernemers, maar ook bij logistiek vastgoed ontwikkelaars. Zij worstelen met de vraag hoe zij waarde toevoegen aan een stadsdistributiecentrum. Tim Beckmann, ceo van Intospace, ziet veel kansen in een ‘on-demand’ last mile concept, waarbij stadshubs fungeren als ontkoppelpunten in plaats van overslagcentra.
De ontwikkeling van 3.000 woningen rond station Schiedam kan definitief doorgaan. Afgelopen maandag liep de bezwaarperiode tegen het bestemmingsplan Schieveste af. Doordat er geen beroep werd aangetekend, treedt het bestemmingsplan in werking en is onherroepelijk, aldus de Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) op haar website.