Deventer heeft als eerste gemeente in Overijssel van de provincie een gebiedsgerichte omgevingsvergunning voor isolatiewerkzaamheden gekregen. Dit betekent dat huiseigenaren die hun huis willen isoleren, zelf geen vergunning hoeven aan te vragen bij de provincie.
Duur onderzoek naar beschermde diersoorten in huis komt hiermee te vervallen voor particulieren die willen isoleren.
In Lochem zijn 22 flexwoningen opgeleverd. Het hele proces verliep binnen 1,5 jaar tijd, vanaf plan en ontwikkeling in overleg met omwonenden en de bouw van de tijdelijke woningen. Vanaf eind oktober nemen Oekraïense ontheemden hun intrek in de woningen.
De woningen van 2 verdiepingen hebben beneden een hal, woonkamer, keuken, toilet en voorraadkast en boven 2 slaapkamers en een doucheruimte. De woningen van 1 woonlaag hebben dezelfde voorzieningen naast elkaar.
De gemeente Almere, HVC en Vattenfall hebben een samenwerkingsovereenkomst (SOK) gesloten voor onderzoek en ontwikkeling van aardwarmte (geothermie) in Almere. Doel is een betaalbare warmtebron.
Eerste inzichten uit eerdere onderzoeken laten zien dat het te verkrijgen warmtevermogen mogelijk te laag is om betaalbare warmte mee te kunnen produceren. Daarom wordt binnen deze SOK onderzocht hoe het mogelijk is om met technische innovaties en een andere aanpak aardwarmte voor Almere betaalbaar te ontwikkelen.
De SP wil een miljoenenvilla in rijkeluiswijk Den Elzent slopen, want Volgens de partij is het een prima plek voor sociale huurwoningen. En hoewel het maf klinkt, reageerde PvdA-wethouder Mieke Verhees dinsdag niet eens afwijzend. De makelaar noemt het idee ‘absurd’ en pure geldverkwisting.
Volgens de SP doorbreekt de komst van sociale huurwoningen de eentonigheid van een zeer eenzijdige Eindhovense buurt. ‘En het voorkomt dat je eerst sociale huurwoningen moet slopen voordat je nieuwe kunt bouwen.’
De gemeente Breda en de Stichting Dorpsplatform Prinsenbeek (DPP) gaan samenwerken om de wijk aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. De gemeente heeft het initiatief van het DPP omarmd om dit proces vanuit het dorp zelf uit te voeren.
Bijzonder aan de overeenkomst is de vorm waarin wordt samengewerkt. Zo is er een stuurgroep samengesteld waarin het DPP een meerderheid van stemmen heeft en is een projectgroep met vrijwilligers van het DPP verantwoordelijk voor de verdere organisatie en uitvoering van het proces.
Belangrijkste constateringen in de Limburgse Woonmonitor zijn dat de bevolking van Limburg ook in 2023 is gegroeid, zij het minder hard dan in 2022. Ook zijn er bijna 4000 woningen gerealiseerd. Hiermee liggen de ambities voor de Limburgse Woondeal nog steeds op koers, aldus de provincie.
‘We zien ook dat we veel bouwvergunningen op de plank hebben liggen. Het is zaak om deze vergunningen ook daadwerkelijk te verlenen’, reageert gedeputeerde Theuns.
In het Belgische Houthalen wordt in december 2024 gestart met de bouw van de meest energiezuinige woonwijk van Europa. Bouwbedrijf Kepler ontwikkelt Stellar H., een wijk die zal bestaan uit zestien woningen met een uitzonderlijk E-peil van -15, de Vlaamse variant van het EPC.
Naast deze energie-efficiënte woningen wordt de wijk uitgerust met een parkeerplaats voorzien van zonnepanelen en een gemeenschappelijk batterijpark.
Drie Limburgse subsidieregelingen, bedoeld voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid, zijn vandaag opengesteld: één voor kleinschalige (inwoners)initiatieven, één voor initiatieven van verengingen, stichtingen en coöperaties en één voor gebiedsgerichte publieke initiatieven.
Hiermee start de Limburgse Leefbaarheidsaanpak. Projecten, zoals het aanleggen van een speelveld, moestuin of het bouwen van een buurtkeuken komen in aanmerking voor deze subsidie, maar ook de kookworkshop die gegeven wordt in de buurtkeuken.
Energiebedrijf Circul8.energy met een aantal zonneparken en gaat van overtollige energie grootschalig watergas maken bij Lelystad. Bij de start zal 20 megawatt omgezet worden, en er kan opgeschaald worden naar 105 megawatt.
De bouw van de waterstoffabriek moet starten in het voorjaar van 2025. De eerste fase, met 20 megawatt, moet klaar zijn in het derde kwartaal van 2026.
Bouwfonds Gebiedsontwikkeling (BPD) doet een rondje langs de velden van de Omgevingswet. Wat zijn de ervaringen? Moet er iets anders? Kan het (nog) beter?
Aan het woord: Annemarie Mulder (Hoofd bouw- en woningtoezicht bij de gemeente Rotterdam) en Frank Tierolff (bestuursvoorzitter van het Kadaster), Ariel Kozijn (Hoofd Juridische Zaken BPD.