Mobiliteit

ILT: beslag op duizenden Chinese fatbikes

 17 uur geleden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3.500 fatbikes, omdat de fietsen mogelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor een risico kunnen vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers.

Deze fatbikes hebben de technische kenmerken van een bromfiets, aldus ILT.

Lees verder bij de bron, ILT >>

Smart City

TNO: gebouwschade door bodemdaling voorspellen en voorkomen

 19 uur geleden

Bodemdaling in Nederland vereist een gecoördineerde en innovatieve aanpak. Het TNO-onderzoeksprogramma ‘Bodemdaling en Gebouwschade’ biedt met de ontwikkeling van een innovatieve modelketen de mogelijkheid om vroegtijdig risico’s op gebouwschade te signaleren en preventieve maatregelen te treffen.

De beweging van de bodem kan leiden tot aanzienlijke schade aan gebouwen en infrastructuur, met herstelkosten die in de tientallen miljarden euro’s kunnen lopen als er geen adequate maatregelen worden getroffen, schrijven onderzoekers van TNO in Binnenlands Bestuur.

Lees verder bij de bron, Binnenlands Bestuur >>

Wonen & Vastgoed

Bollenstreekomroep: Noordwijk plant 2600 nieuwe woningen tot 2034

 21 uur geleden

De komende tien jaar wil Noordwijk bijna 2600 woningen bouwen. Dat blijkt uit de dynamische woningbouwplanlijst dat het college van B en W heeft vrijgegeven.

Van deze plannen is 37 procent bestemd voor sociale huurwoningen. 53 procent van de woningen valt binnen het betaalbare segment (sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen). 

Lees verder bij de bron, Bollenstreekomroep >>

Wonen & Vastgoed

Parool: Complexen met zeer luxe woningen rukken op

 23 uur geleden

Een huis kopen wordt langzaam maar zeker een hobby voor rijke mensen, schrijft het Parool. De prijzen van koopwoningen lagen in juni tien procent hoger dan een jaar eerder. In Amstelveen zijn miljoenenwoningen met servicekosten van vele honderden euro’s per maand populair.

The Mayor ligt langs de A9, op de plek waar tot 2008 het kolossale hoofdkantoor van KPMG stond en is omgevormd tot complex met 315 luxe miljoenen kostende woningen. De meeste daarvan zijn inmiddels verkocht en bewoond.

Lees verder bij de bron, Het Parool (€) >>

Smart City

NOS: In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

 1 dag geleden

In Vlaamse huishoudens ligt het gemiddelde verbruik op 84 liter drinkwater per persoon, veel minder dan in Nederland. De belangrijkste reden: al sinds 2004 zet de Vlaamse overheid sterk in op het gebruik van regenwater in het huishouden. 

Bij nieuwbouw en grote verbouwingsprojecten is het verplicht een regenwaterput te plaatsen, waarop bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine worden aangesloten.

Lees verder bij de bron, NOS >>

Wonen & Vastgoed

NOS spreekt grote verhuurders: geen verkoopgolf door middenhuurwet

 3 dagen geleden

Grote verhuurders, samen goed voor vele tienduizenden huurwoningen, zeggen dat hun huren beperkt omlaaggaan door de nieuwe middenhuurwet.

 Ze hadden vaak al gematigde huren, zeggen ze, dus die hoeven meestal niet omlaag, schrijft de NOS.

Lees verder bij de bron, NOS >>

Klimaat & Duurzaam

Energielabelmonitor Esri: veel Noord-Hollandse gemeenten hebben vaak energielabel D

 3 dagen geleden

Esri heeft een nieuwe EnergielabelMonitor gelanceerd, voor inzicht in de dekking, prognose en verdeling omtrent de energielabels van panden voor de gemeenten, wijken en buurten in Nederland.

Gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede staan in de top 3 met procentueel de meeste Energielabels D en lager. 

Lees verder bij de bron, ESRI >>

Klimaat & Duurzaam

Vraag naar warmtepompen zakt in na schrappen verplichting

 3 dagen geleden

Fabrikanten van warmtepompen hebben in het eerste halfjaar minder goede zaken gedaan. Ze verkochten in vergelijking met vorig jaar bijna de helft minder warmtepompen aan huizenbezitters.

De dalende verkoop wordt volgens de Vereniging van Warmtepompen onder andere veroorzaakt doordat de nieuwe regering niet langer wil dat warmtepompen vanaf 2026 verplicht worden bij de vervanging van cv-ketels. De koepelorganisatie voor is pessimistischer geworden over heel 2024. Eerder was de verwachting nog dat fabrikanten evenveel warmtepompen zouden verkopen als vorig jaar. Nu gaat de branche uit van krimp.

Lees verder bij de bron (Vereniging Warmtepompen) >>

Wonen & Vastgoed

Nul20: Amsterdam staat hogere middenhuren toe om nieuwbouw vlot te trekken

 3 dagen geleden

Amsterdam biedt ontwikkelaars meer financiële ruimte om de bouw van middeldure huurwoningen weer op gang te helpen. Wethouder Reinier van Dantzig laat de maximumhuurprijzen aansluiten bij nieuwe wetgeving die op 1 juli is ingegaan.

'Ik wil de bouw weer aanjagen. Door aan te sluiten bij de huurprijzen uit de Wet Betaalbare Huur, bieden we meer financiële ruimte aan ontwikkelaars om woningen te bouwen én komen we ontwikkelaars tegemoet om in dit betaalbare segment te blijven bouwen.'

Lees verder bij de bron, Nul020 >>

Link gekopieerd naar klembord