Met een omvangrijke eerste wijziging, in STOP/TPOD, gaat de gemeente Utrecht ambitieus van start met het nieuwe omgevingsplan, schrijft PONT Omgevingsweb. Utrecht pakte zes onderwerpen tegelijk aan, waaronder de regels uit het Chw bestemmingsplan ‘Algemene regels Utrecht’.
Marlies van Lijden, senior juridisch adviseur Omgevingsrecht, en Leentje Savelsberg, teamcoördinator Omgevingsrecht, blikken met ons terug op hun uitdagingen en keuzes.
De projecten Geestwater en Nieuw Broekhorst (Woonstichting Stek), en Vierkant (Staedion) gaan van start met houtbouw en krijgen daarvoor subsidie vanuit de regeling Opschalen Houtbouw van de provincie Zuid-Holland.
Het bouwen met biobased materialen – met name houtbouw – is één van de meest slimme strategieën om aan de slag te gaan met de klimaatdoelstellingen in de bouw, schrijft gedeputeerde Anne Koning. De subsidie staat nog open tot en met 30 november 2024
Lees verder bij de bron, LinkedIn-pagina gedeputeerde Anne Koning >>
Tess Broekmans, mede-eigenaar van Urhahn stedenbouw en strategie, sprak haar intreerede uit als hoogleraar Urban Design aan de TU Delft. Daarin gaat ze in op ‘de complexiteit van het alledaagse’.
Want hoe kunnen de vergezichten van ontwerpers beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van mensen? Daarbij ziet zij ook een nieuwe rol weggelegd voor gebiedsontwikkelaars, zegt ze tegen Gebiedsontwikkeling.nu.
Bouwfonds Gebiedsontwikkeling (BPD) neemt het Zwolse familiebedrijf BEMOG Projektontwikkeling over. Daarmee verwerft BPD een woningportefeuille van ruim zesduizend woningen in bestaande en toekomstige ontwikkelingen.
BPD neemt ook de twintig medewerkers over. Met de overname geeft de gebiedsontwikkelaar verder uitvoering aan zijn groeistrategie om meer betaalbare woningen in Nederland te realiseren. Financiële details worden niet bekend gemaakt.
Uit een studie van het Barcelona Institute for Global Health blijkt dat inwoners van compacte, dichtbevolkte steden zoals Parijs en Milaan minder CO2 uitstoten dan mensen die in ruim opgezette, groenere steden wonen, schrijft Gebiedsontwikkeling.nu.
Maar tegelijkertijd ervaren bewoners van compacte steden meer gezondheidsproblemen door de slechtere luchtkwaliteit en hoge temperaturen. Duurzaamheid en leefbaarheid staan in stedelijke omgevingen met elkaar op gespannen voet.
De Digitale Agenda Gemeenten 2028 wil op drie manieren sturen op digitalisering: door te normeren en te democratiseren, door mogelijk te maken en kansen te pakken.
Tijdens een mini-symposium bij de VNG op 4 september nam staatssecretaris Szabó van digitalisering het eerste exemplaar in ontvangst.
Wat zijn de kosten van het toevoegen van woningen door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen? Cobouw maakte een inventarisatie.
Arne Balvers, directeur van BBN Adviseurs, zegt tegen Cobouw dat er meer kosten zijn dan vaak gedacht, maar Esther Geuting van Stec relativeert dat.
Groningen is de elfde gemeenten die zich aansluit bij de City Deal over gezonde voedselomgevingen. De stad is veel bezig met de eiwit-transitie en moestuinen.
In de gemeente Groningen krijgen 1.200 leerlingen les in moestuinen. Verder zijn er kookworkshops voor kinderen op scholen en buurthuizen. Ondernemers worden gestimuleerd om menukaarten te verduurzamen.
Met deelname hoopt de gemeente Groningen grote stappen te gaan maken. ‘Door samen te werken en kennis te delen met deze andere koplopers, kunnen we samen de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem versnellen’, aldus Hilde Lavell van de gemeente.
Ondanks milieueffecten en een geringe bijdrage aan de economie wordt een groot deel van de grond in Nederland gebruikt voor landbouw. De grote behoefte aan woningen vraagt om een balans in grondgebruik, betoogt Joris Winters, sectorleider property & investment Arcadis aan Binnenlands Bestuur.
‘De agrarische sector genereert 1,5 procent van het bbp en verbruikt jaarlijks honderden miljoenen aan EU-subsidies. Bovendien zijn er negatieve effecten voor natuur en milieu. Desondanks is 54 procent van ons landoppervlak in gebruik als agrarisch terrein, waarvan zo’n driekwart bestemd voor vlees- en zuivelproductie. Dat is zo’n zeven keer het bebouwde oppervlak voor wonen.’
Bouwend projectontwikkelaar VORM start in het vierde kwartaal van 2024 met de realisatie van woongebouw BoogieWood in de Haagse Binckhorst, één van de grootste CLT-woongebouwen in Nederland.
Deze week tekende Vorm de koop- en turnkey-realisatieovereenkomst met woningcorporatie Haag Wonen. Het gebouw, dat ruimte gaat bieden aan 293 betaalbare huurwoningen voor Haag Wonen, wordt gebouwd met een prefab Cross Laminated Timber (CLT-)elementen. Daardoor kan BoogieWood in ongeveer twee jaar worden gebouwd.