Dinsdag 15 oktober:

Pakt site 

Oude industriële site, omgebouwd tot creatieve hotspot, waar een 25-tal creatieve bedrijven, enkele horecazaken en een fitnessruimte hun stek vonden. Op de daken, die onderling verbonden zijn met loopbrug- gen, werd een daktuin van 1.800m2 uitgebouwd, waar inventief geëxperimenteerd wordt met duurzame technieken en teelten.

Meer informatie: https://www.pakt-antwerpen.be/kunstencultuur

Groen Kwartier 

Gewezen militair hospitaal, getransformeerd tot autoluwe groene woonwijk met 400 woningen en een buurtparkje. De oude paviljoenen, geklasseerd als erfgoed, werden gerenoveerd en aangevuld met nieuwe woningen en appartementen. In de gewezen kapel huist nu het sterrenrestaurant the Jane.

Projectontwikkeling: stedelijk vastgoedbedrijf Vespa en projectontwikkelaar Matexi. Architecten: Stéphane Beel en Lieven Achtergael – landschapsarchitect Michel Desvigne

Tussen het Groen Kwartier en het Pakt werd een gewezen Augustinessenklooster gerenoveerd tot hotel August.

Architect: Vincent Van Duysen. Chef-kok van het restaurant is Nick Bril van the Jane.

Meer informatie: https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/t-groen-kwartier/over

Zuidwijk

De belle époque Zuidwijk werd in Hausmann stijl gebouwd na de afbraak van de Spaanse Citadel in 1860. De Spaanse omwalling maakte plaats voor de huidige Leien. Op de kop van de Leien - waar nu het Justitiepaleis van architect Roger Rogers staat - stond toen het monumentale Zuidstation, afgebroken in 1960. 

Nieuw-Zuid 

Duurzame stadsontwikkeling op de terreinen van een gewezen spooremplacement. Het masterplan werd getekend door architecten: Bernardo Secchi en Paola Viganò. Het is een ‘privaat project van publiek belang’, gebouwd door projectontwikkelaar Triple Living, met sterke kwalitatieve sturing door Vespa. De woonwijk (ca. 2000 woningen en bijhorende voorzieningen) werd gebouwd volgens hoge ecologische en energiestandaards. Bij het ontwerp van het buurtpark en openbaar domein (landschapsarchitect Bas Smets) ging maximale aandacht naar ontharding en waterretentie.

Meer informatie: https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/nieuw-zuid/over

Zuidpark

De Gedempte Zuiderdokken fungeerden de voorbije decennia als gratis parkeerterrein. Sinds mei 2024 is de enorme stenen vlakte (800 x 80m) radicaal onthard tot ‘Zuidpark’, met veel aandacht voor biodiversiteit, waterretentie, spel en ontmoeting.

Ontwerp: landschapsarchitect Georges Descombes en Tractebel -

Meer informatie: https://www.agvespa.be/projecten/gedempte-zuiderdokken#over

Heraanleg Scheldekaaien zuid en St.-Andries 

Ook de Scheldekaaien waren tot voor kort een immense parkeervlakte. Omwille van de zeespiegelstijging moest de waterkeringsmuur een meter verhoogd worden over een lengte van ca. 4km, wat gebeurde d.m.v. een verhoogde wandeldijk die sterk varieert in breedte en locatie, meer of minder stijl, stenig of groen. Een project van de Vlaamse Waterweg en stad Antwerpen. Ontwerp: Proap (Portugal) en WIT architecten

Meer informatie: 
https://www.agvespa.be/projecten/scheldekaaien#over
https://www.nieuwzuid-antwerpen.be/nl
https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/nieuw-zuid/over
https://www.agvespa.be/projecten/gedempte-zuiderdokken#over

Klimaatrobuust Sint-Andries 

Al sinds de 60-er jaren hebben de bewoners van de Sint-Andrieswijk de traditie om zich te verzetten tegen ongewenst autoverkeer en hun straten door spontane acties te vergroenen. Vandaag gebeurt dat onder de noemer ‘Klimaatrobuust Sint Andries’. De stad speelde hier uiteindelijk op in door heraanleg van de Lange Ridderstraat als eerste Antwerpse tuinstraat. Enkele jaren geleden werd een braakliggend terrein ook heraangelegd als groene oase Munthof.

Meer informatie: https://klimaatrobuust.eu/voeding/boerenmarkt/klimaatrobuust-sint-andries/
 

Zuidpark, eerder bekend als de Gedempte Zuiderdokken


Woensdag 16 oktober:

Theaterplein 

Het Theaterplein – waar hotel IBIS gelegen is – is in Nederland beter bekend als de Vogelmarkt. Tot – was voor 2009 een grote ongedefinieerde stenige vlakte. Architecten Secchi & Vigano gaven het plein een juiste schaal door de introductie van een hoge glazen luifel, aangebouwd tegen de stadsschouwburg. Aan de zuidzijde loopt het marktplein over in een stadstuin en horecaterrassen.

Meer informatie: https://www.vai.be/gebouwen/verdickt-verdickt-parkloods-publieke-ruimte/theaterplein-en-omgeving

Kunstenplein en tuinstraten Berchem 

Het binnengebied tussen het districtshuis van Berchem, bibliotheek De Poort en de Academie Berchem was versnip- perd en slecht toegankelijk voor buurtbewoners. Het kreeg in 2018 een voorlopige heraanleg met publieke doorsteek. Het hoogteverschil tussen districtshuis en bibliotheek werd opgelost door een helling en een houten trap. Naast de Academie werd een houten zittribune en evenementenruimte voorzien. Bestaande bomen bleven behouden.

Meer informatie: https://www.openbaargroen.be/project/antwerpen-berchem-kunstenplein

Tuinstraten ‘de Smalle Straatjes’ Berchem 

Bij wijze van experiment kon elk district de voorbije jaren één of twee straten selecteren om aan te leggen als tuinstraat. Berchem koos ineens voor een groep smalle straatjes die samen aangepakt werden, in samenspraak met de bewoners.

Meer informatie: https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/tuinstraten/

Brialmontpark

Het smalle buurtparkje De Villegas tussen Binnensingel en woonwijk maakt deel uit van het grotere Brialmontpark, waarbij verschillende groenfragmenten aan weerszijden van Ring en Singel de voorbije jaren door landschapsarchitecten Cluster als één samenhangend stedelijk infrastructuurlandschap hertekend werden. Tussen Singel en Ring groeide stadsjungle Wolvenberg onder auspiciën van Natuurpunt uit tot een erkend natuurreservaat midden in de stad. Aansluitend werd een zone van volkstuintjes getransformeerd tot een waterretentiegebied voor de ruimere omgeving. Aan de overzijde van de Ring werd de Brilschans opnieuw versterkt al restant van de vroegere Brialmontomwalling.

Meer informatie:

https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/park-brialmont/over
https://www.degroteverbinding.be/nl/projecten/dgv-rpgv-park-brialmont-fase-2/tijdlijn

Tuinstraat Kanunnik Peetersstraat en buurtpark de Veldekens 

De Kanunnik Peetersstraat wordt momenteel aangelegd als tuinstraat en zal een naadloze link leggen tussen het Brialmontpark en buurtpark de Veldekens. Dat kleine buurtparkje was tot voor kort een waterziek gebied, met wateroverlast in de winter en extra droogte in de zomer. Recente heraanleg als buurtparkje kwam tegemoet aan deze problemen en creëert een verpozingsruimte voor de omwoners.

Meer informatie: https://www.antwerpen.be/info/5ea82bee901c1f26ad4e86fe/project-heraanleg-kanunnik-peetersstraat

Florent Cootmansplein 

De tuinwijk Groenenhoek ligt wat geïsoleerd tussen twee spoorlijnen. Het centrale pleintje was eerder een verkeerspijpekop in zeer slechte staat. Het district Berchem, Water-link en Aquafin realiseerden samen een totaalplan voor het opwaarderen van de buurt. Het plein werd van gevel tot gevel onthard en vergroend en biedt waterbuffering voor het hemelwater van het plein en de omliggende straten en daken. Het infiltratieveld is meteen ook een avontuurlijke speelplek. In de omliggende straten werd een poreuze infiltratiebuis aangelegd en waterdoorlatende parkeerstroken.

Meer informatie: https://blauwgroenvlaanderen.be/professionals/projecten/herinrichting-groenenhoek-te-berchem/

Ecologische zwemvijver Boekenbergpark 

Een oud zwemdok in het Boekenbergpark werd in 2007 omgebouwd tot ecologische zwemvijver. Het water wordt natuurlijk gezuiverd door rietvelden, andere planten en speciaal bodemmateriaal, waardoor het geen chemicaliën bevat. In de winter wordt het gebruikt door de ijsberenclub.

Meer informatie: https://www.antwerpen.be/info/52d5051e39d8a6ec798b4787/boekenbergpark

Sociale woonwijk Luchtbal

De sociale woonwijk Luchtbal (ca. 6.400 inwoners) in Antwerpen noord werd gebouwd tussen de jaren 1920 en ’60. Recent werd een aantal verouderde woonblokken afgebroken en vervangen door nieuwbouw. De stad investeerde ook in de heraanleg van het publiek domein door de aanleg van het Park Tampico (ontwerp Karres & Brandts), het Agorapark en een Tiny Forest. Bij de (her)aanleg van binnengebieden van de woonblokken ging veel aandacht naar ontharding, waterinfiltratie en vergroening. 

Meer informatie:

https://www.denijl.nl/project/stedenbouwkundige-studie-luchtbal/ 
https://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/SPR_11002_221_10019_00001/17_Luchtbal_analyse.pdf
https://pers.districtantwerpen.be/tiny-forest-in-luchtbal-980-bomen-zorgen-voor-educatieve-ontmoetingsplek
https://www.openbaargroen.be/project/antwerpen-de-tuinen-van-brooklyn

Florent Cootmansplein