Menu
Misschien ligt het aan Martin van der Maas, maar de laatste tijd ziet hij meer nimby (Not In My BackYard) uitingen in Amsterdam. Lees hier zijn column.
In dit blog breekt Martin van der Maas een lans voor het fraaie ‘stadmaken’ en laat hij zien waarom dit begrip een betere stad belooft.
Blijven onze steden divers en vitaal, of verworden zij tot zones voor toeristen en rijkelui. Martin van der Maas gaat te rade bij Jane Jacobs voor advies.
Niet zo lang geleden was het in veel Nederlandse steden taboe om hoger te bouwen dan de hoogste kerktoren. Hoogbouw is in opkomst, maar willen we dat?
De stad moet een aaneenrijging zijn van buurten, van gemeenschappen. Inderdaad: planologen moeten zoveel mogelijk somewheres laten bloeien.
De stad heeft beweging nodig, stelt Martin van der Maas in zijn column. Het is funest als mensen hun auto laten staan om die ene parkeerplek te claimen.
Planologen moeten geritsel laten ontstaan als ze verandering willen. Deze ritselplanologie levert de mooiste dingen op stelt Martin van der Maas.
Veel winkelcentra hebben het moeilijk. Overal worden pogingen gedaan om ze te ‘revitaliseren’. Daar kunnen we beter mee stoppen zegt Martin van der Maas.
Martin van der Maas pleit voor meer populistische stedenbouw. Hij was een tijdje terug in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en kwam tot deze ontdekking.
In verkiezingstijd wordt graag bezuinigd op ambtenaren. Is dat wel de oplossing voor een betere en efficiëntere overheid? Martin van der Maas reageert.
Planologen zijn immer op zoek naar de heilige graal in de ruimtelijke ordening: ruimtelijke kwaliteit. Hoe verwerken we dat in een omgevingsvisie?