Menu
In Freiburg wordt de beroemde uitspraak van Pipi Langkous in de praktijk gebracht in de energiezuinige, klimaatadaptieve en autoluwe wijk Vauban.
Steden zijn complexe systemen, die tegen grenzen aanlopen. Kan ai ons helpen betere steden te maken, vraagt columnist Jan-Willem Wesselink zich af.
Al eeuwen staat de stad voor vrij en autonoom leven en maakt stadslucht vrij, maar hoe lang nog, vraag columnist Jan-Willem Wesselink zich af.
Ik kocht 12 liter water, haalde genoeg conservenblikken in huis, deed batterijen in de radio, maar werd er wel een beetje cynisch van.
Minder regels, en minder uitzonderingen, leidt volgens regelschrappers tot meer geluk. Jan-Willem Wesselink denkt dat geluk zit in massa-maatwerk.
Tussen die denkende gebouwen en denkende auto’s komt een denkende openbare ruimte die reageert op wat er gebeurt, schrijft Jan-Willem Wesseling
Als alles in de online wereld te neppen is, wordt de fysieke wereld waardevoller. 'Ai maakt de stad weer een plek voor échte ontmoeting'.
In Nederland zijn we dol op participatie. Een idee is pas goed als iedereen er over heeft mee kunnen denken. Maar dat is niet altijd zo.
Jan-Willem Wesselink wil een minister voor digitale Zaken. Géén staatssecretaris. 'Dat is een beetje My Little Pony terwijl je een paard vraagt.'
Vorige week was Jan-Willem Wesselink, met 250 andere Nederlanders, op het Smart City Expo World Congress. De grootste smartcityvakbeurs van de wereld.
Onder onze regio's, steden en dorpen liggen wetten, regels, normen, kaders, afspraken en gebruiken. Standaardiseer die, schrijft Jan-Willem Wesselink.
Aan alle bekende grote opgaven, uitdagingen en problemen in ons land, wil ik graag kennisverspilling toevoegen, zegt Jan-Willem Wesseling
Het aankomend kabinet focust eerst op de kansen en dan op de bedreigingen van digitalisering, analyseert Jan-Willem Wesselink. Dat is prettig, want kansen missen, is pas echt bedreigend. ‘Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Want al die mooie voornemens moeten nu wel worden opgepakt door de verschillende departementen en het liefst onder supervisie van een eigen Minister voor Digitale Zaken.'
Smart schittert in afwezigheid in het laatste Rli-rapport, constateert Jan-Willem Wesselink, terwijl het zo belangrijk is voor RO.
De Zwitsers zijn erg autonoom, wat het land tot een ideale testomgeving voor democratie in de slimme stad maakt, analyseert Jan-Willem Wesselink. ‘Wat we ontwikkelen moet de democratie versterken en juist de autonomie staat daarbij onder druk. Dus simpel gezegd, als wat we ontwikkelen de goedkeuring van de Zwitsers kan doorstaan, dan moet het wel goed zijn.’
‘De expertise van anderen moet je benutten en betrekken bij wat je doet.’ Voor de Amersfoortse wethouder Fatma Koşer Kaya is het logisch dat ze juist op het thema smart city samenwerkt met andere overheden, met bedrijven en met kennisinstellingen. ‘Het RIVM of de Universiteit Utrecht, die heb je gewoon graag als partner.’
Met zijn Slimme Tuinman combineert wethouder Leon Geilen uit Sittard-Geleen smart met participatie. Inwoners die zo direct in contact staan met de gemeente dat er nauwelijks onbegrip meer is tussen die twee. Waarin de inwoners de kaders stellen, maar ook zich mede-eigenaar voelen van hun omgeving. ‘Maar als die kaders steeds meer door de samenleving direct worden opgesteld, wat is dan nog de rol van de raad? Dat zijn de echte uitdagingen waar we ons mee moeten bezighouden.’
‘Ik ben een resultaatgerichte bestuurder, maar dat vind ik op het digitale transformatie soms best ingewikkeld.’ Patrick Gaynor, heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe, geeft direct toe dat hij niet alle antwoorden weet als het gaat over het smart maken van het digitaliseringsvraagstuk binnen het waterschap. Tegelijkertijd werkt het Waterschap er wel hard aan om een datagedreven netwerkorganisatie te worden.
Op alle belangrijke en nog veel meer onbelangrijke dingen in het leven voeren we politiek. Lokaal, provinciaal en nationaal. We kunnen links of rechts of in het midden of lokaal zijn op vanalles en nog wat. Op klimaatgebied, de winkelleegstand, armoedebestrijding, schooluitval. Dan is het best opvallend dat er heel weinig politiek wordt gevoerd als het gaat om digitalisering en technologisering.
Hoe leven we straks in de zogenoemde anderhalvemetermaatschappij? Kunnen we onze weg nog gaan, in de stad en op het werk? Jan-Willem Wesselink voorziet een grote rol voor de slimme stad, waarin met name de gemeente digitaal stuurt hoe we ons verplaatsen en elkaar op afstand houden.
Mogen wij een ministerie van digitalisering en technologisering? Dat zich bezighoudt met de vraag hoe onze samenleving verandert door digitalisering?
De huidige industriële revolutie is ingrijpend. We moeten vier stappen zetten om hierin mee te gaan en om een echte smart city met betekenis te worden.
Blog Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation) over de Smart City Expo in Barcelona.
Anita Nijboer nam de wetgeving rond smartcitytoepassingen onder de loep en schreef de allereerste standaardverordening.
Als de hele wereld verandert door internettechnologie en door digitalisering, hoe verandert dan de stedenbouw, de planologie, de ruimtelijke ordening?
'De ontwerp-NOVI is nu al achterhaald en irrelevant, omdat het geen rekening houdt met de impact van digitalisering en technologisering van stad en land.'
In de smart city wordt vaak gekeken naar de techniek, maar die techniek is gekoppeld aan de fysieke ruimte. Geen smart zonder city.