Door: Team Stadszaken.nl

30 november 2022 om 15:43


Binnenstad Nijmegen. Foto: Liam Read / Unsplash

Verbod op oude brom- en snorfietsen in Nijmegen vanaf 2025


Vanaf 1 januari 2025 zijn oude brom- en snorfietsen van voor 2011 niet meer welkom in de binnenstad van Nijmegen, bij campus Heijendaal en het Hof van Holland. Vanaf 2028 geldt het verbod voor heel Nijmegen en voor Lent. De gemeenteraad moet in december nog wel met dit laatste voorstel instemmen.


Brom- en snorfietsen zorgen voor zo’n 23 procent van de luchtverontreiniging op de fietspaden in Nijmegen. Op drukke brommerroutes of in een tunnel kan dat percentage nog hoger zijn. 

Daarom worden ze nu in de ban gedaan. De afgelopen jaren konden bromfietsbezitters al aanspraak maken op een subsidie om hun oude brom- of snorfiets in te leveren en een nieuwe te kopen. Naar schatting werd 10 procent van de oude bromfietsen van de weg gehaald door deze subsidie. 

De komende maanden wordt nog onderzocht in hoeverre brom- en snorfietseigenaren met een kleine portemonnee gecompenseerd kunnen worden voor het aanstaande verbod. De raad denkt aan een sloopsubsidie of een tijdelijke ontheffing voor de overgangsperiode.