Kunstenaar: Naum Gabo
Locatie: Coolsingel Rotterdam, bij de Bijenkorf
Realisatie: 1957
Coördinaten: N 51.920470; O 4.479450

Het beeld van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo is onlosmakelijk verbonden met de architectuur van de Bijenkorf aan de Coolsingel in Rotterdam. Na de oorlog gaf het warenhuis de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer de opdracht tot het ontwerp van een nieuw gebouw aan de Coolsingel. Omdat in het naoorlogse Rotterdam een breder profiel van de Coolsingel werd nagestreefd, kregen nieuwe gebouwen een andere rooilijn voorgeschreven. De oude rooilijn diende echter ook gemarkeerd te worden. In het geval van De Bijenkorf losten architect en gemeente dit op door een monumentale sculptuur te plaatsen in de oude rooilijn.

Zo ontstond de zesentwintig meter hoge constructie van Naum Gabo – het grootste constructivistische kunstwerk dat ooit in de openbare ruimte is geplaatst. Met de installatie van het beeld in 1957 werd de nieuwbouw van de Bijenkorf voltooid en was Rotterdam een modern landmark rijker.

‘De Gabo’ werd een icoon van de moderne kunst en van de kunst in de buitenruimte; een discipline die tijdens de wederopbouw in een stroomversnelling geraakte en sindsdien aanzienlijke ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Samen met De Verwoeste Stad (1951) van Ossip Zadkine markeerde De Gabo het begin van de internationale beeldencollectie in de stad Rotterdam.

Het kunstwerk verkeert al jaren in slechte staat en is toe aan een flinke opknapbeurt die tonnen gaat kosten. De huidige eigenaar van de Bijenkorf (en daarmee ook eigenaar van het kunstwerk) heeft daartoe nog niet voldoende middelen gevonden en heeft tot op heden vergeefs een beroep op de gemeente gedaan. Wie wil bijdragen aan het in stand houden van De Gabo kan dat doen door ‘Vriend van Naum Gabo’ te worden. Kijk daarvoor op www.sculptureinternationalrotterdam.nl.

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Groen van uitgeverij Elba-Rec. Meer informatie over dit unieke vakblad vindt u hier