Het is nog niet bekend of Inditex, bekend van de modelabels Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe, voor de realisatie van het DC gebruik zal maken van lokale Nederlandse partijen. 'Inditex heeft zelf alle kennis en expertise in huis om een dergelijk grootschalig DC te bouwen', zegt een opgetogen Rob Verhoeff, directeur van Lelystad Airport Businesspark. 'Ze kunnen voor de bouw gebruikmaken van lokale partijen, maar dat is aan hen.' Volgens Verhoeff wordt het DC van vergelijkbare grootte (circa 170.000 m2) van wat Inditex al in het Spaanse Guadalajara vlakbij Madrid heeft staan. Inditex zal het nieuwe DC in Lelystad in eigendom houden.

'Ideale combinatie'

Het te bouwen distributiepunt in Lelystad vormt een aanvulling op de activiteiten van ‘Inditex Central Logistics Platforms’ in Spanje. De bouw vergt een aanvangsinvestering van circa €100 miljoen. Volgens Inditex is een DC bij Lelystad aantrekkelijk vanwege ‘de ideale combinatie van kwalitatief goede fysieke en digitale infrastructuur’.

'De functie van deze vestiging is om de centrale distributiehubs in thuisland Spanje te ondersteunen met hun distributietaken', aldus de Spaanse modefabrikant. Verhoeff hoopt dat de komst van Inditex een aanzuigende werking zal hebben op meer internationale bedrijven die zich op Lelystad Airport Businesspark kunnen vestigen. Het businesspark is een gezamenlijke ontwikkeling van gemeente Lelystad, gemeente Almere en provincie Flevoland.

In 2020 compleet in bedrijf

De bouw van het distributiepunt in Lelystad begint zo spoedig mogelijk. Voor het gebouw wordt een LEED Gold certificering nagestreefd, het bewijs dat bij de bouw de beste duurzaamheidsprincipes zijn toegepast. In 2019 gaan de eerste operationele activiteiten van start; in 2020 moet het distributiepunt volledig in bedrijf zijn. In de eerste fase biedt het werkgelegenheid aan 400 arbeidsplaatsen. Dat kan zelfs verdubbelen afhankelijk van marktontwikkelingen en bedrijfscapaciteit.

Dit artikel verscheen eerder op Vastgoedjournaal.nl