Locatie: Voormalige vliegbasis Soesterberg
Coördinaten: 52.132282 N, 5.260218 O
Kunstenaars: Krijn de Koning en Anne Holtrop
Realisatie: 2013

De provincie Utrecht heeft in 2009 de vliegbasis Soesterberg van het ministerie van Defensie overgenomen en het hele gebied in het kader van natuurontwikkeling heringericht. Hierbij zijn de landingsbaan en bijzondere militaire objecten behouden gebleven. Kunstenaars en ontwerpers zijn betrokken bij de herinrichting en is hen gevraagd om als een soort ‘war artists’ verslag te doen van de transformatie van militair gebied naar natuurterrein. Eén van de gespaarde objecten is een wachthuisje bij de munitiebunkers. De kunstenaars vervormden het huisje tot een levensgrote maquette van vliegbasis Soesterberg waar de bezoeker doorheen kan lopen.

Het werk is geen kopie van de basis, maar eerder een weergave van de sfeer en uitstraling van de plek. De voorwerpen in de maquette werden door kunstenaar Krijn de Koning en architect Anne Holtrop op de basis verzameld. Het zijn restanten als putdeksels, grindpalen, betonblokken, grastegels, delen van heipalen en andere elementen die er ooit dienst deden. Over het ensemble brachten zij een dikke laag donker spuitbeton aan die doet denken aan de verkoolde resten van een gebouw.

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Groen van uitgeverij Elba-Rec. Meer informatie over dit unieke vakblad vindt u hier