Locatie: Eendrachtsplein, Rotterdam
Coördinaten: 51º 55’ 01.40” N 04º 28’ 23.96” O (of E)
Kunstenaar: Paul McCarthy
Realisatie: 2001

Santa Claus werd gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie Rotterdam. Nog voor de onthulling werd het door de gemeenteraad echter aanstootgevend geacht. De zes meter hoge kerstman heeft een voorwerp in zijn hand waarin velen een buttplug zagen. Daarmee zou het ongeschikt zijn voor de openbare ruimte. De sculptuur vond uiteindelijk in 2005 tijdelijk onderdak op het binnenplein van Museum Boijmans Van Beuningen. Na een verblijf van drie jaar daar sprak het college van B&W zich uit voor plaatsing van het beeld op het Eendrachtsplein. Dit is een drukke plek in de stad met veel winkelend publiek. Een bijzondere plek voor dit kunstwerk want Paul McCarthy wil met deze aanval op de kerstman, het icoon van commercieel succes, de westerse consumeerdrang onder de loep nemen Deze plek is overigens ook een belangrijke schakel in de beeldenroute langs de Westersingel.

Jaren later zou een ander kunstwerk van dezelfde kunstenaar tot een vergelijkbare controverse leiden. In 2014 werd een tijdelijk kunstwerk van Paul McCarthy op de Place Vendome in Parijs vernield. De gestileerde (kerst)boom zou te veel op een seksspeeltje hebben geleken.

McCarthy bezocht in 1969 de University of Utah. Aansluitend studeerde hij schilderkunst aan het San Francisco Art Institute (BFA). In 1972 studeerde hij film- en videokunst aan de University of Southern California (MFA).

Van 1982 tot 2002 doceerde hij aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. McCarthy is werkzaam als beeldhouwer, installatie- en videokunstenaar. Veel van zijn sculpturen zijn opblaasbaar en worden kortdurend geëxposeerd in de Verenigde Staten en Europa. De kunstenaar woont en werkt in Los Angeles.

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Groen van uitgeverij Elba-Rec. Meer informatie over dit unieke vakblad vindt u hier.