Onder leiding van Kamerbeek sloot Delta zijn kolencentrale in Borsele. Met de berekening van Kamerbeek als leidraad, zou de sluiting van de centrale binnen handbereik komen, aldus de Volkskrant. 

Tony Chocolonely

De krant schrijft dat Vandebron, een energiemaatschappij die vorige week al verraste met de mededeling een miljoen euro over te hebben voor sluiting van de Hemwegcentrale, inmiddels al vijf miljoen bij elkaar heeft. De Stichting Doen (exploitant van de Postcodeloterij) en Triodosbank willen elk een miljoen aan zachte leningen bijdragen, en een onbekende financier heeft ook een miljoen toegezegd. Eerder al bood de gemeente Amsterdam volgens de krant ook al een miljoen aan, naast Chocoladefabrikant Tony Chocolonely, maar alleen als de centrale wordt omgebouwd tot chocoladefabriek. Een crowdfundingsactie van de bewonersgroep Hete Kolen heeft inmiddels 7197 euro opgeleverd. 

Onderhoud te duur

Volgens Nuon moet een afvloeiïngsregeling voor de 230 werknemers zeker 40 miljoen euro kosten, en het verwijderen van de installaties 10 a 15 miljoen. Ex-Delta-man Kamerbeek zegt in de Volkskrant dat Nuon zelf maar voor die kosten moet opdraaien. Die centrale heeft volgens de energie-expert geen waarde meer. 'De Hem' draait volgens hem nu net nog een klein winstje, misschien volgend jaar ook nog. Maar zodra de centrale een keer stilgelegd moet worden voor groot onderhoud, is het volgens Kamerbeek afgelopen. Hij zegt niet geloven dat moedermaatschappij Vattenfall, gezien de ontwikkelingen in de markt, nog tientallen miljoenen euro's voor een onderhoudsbeurt wil uittrekken. 'Dan is het gewoon afgelopen', aldus de energie-expert in de Volkskrant. 

(bron: Volkskrant.nl)