Coördinaten: 51 91 70 32 N, 04 48 29 64 O
Kunstenaar: Ossip Zadkine
Realisatie: 1951
In mei dit jaar is het 77 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. Dit wordt, net als voorgaande jaren, herdacht bij het beeld van Ossip Zadkine. Dit beeld is voor veel Rotterdammers tot op de dag van vandaag hét symbool van de verwoesting van het stadscentrum en van de onverwoestbare drang tot wederopbouw.
De verwoeste stad is volgens Zadkine ontstaan toen hij in 1946 met de trein het door oorlogsgeweld gehavende Rotterdam binnenreed. Het is, in zijn eigen woorden, ‘een kreet van afschuw tegen de onmenselijke wreedheid van deze beulsdaad’.
Het beeld stelt een ontredderde figuur voor, met hoofd en armen ten hemel geheven. Zadkine laat de armen, benen en handen in verschillende richtingen wijzen, waardoor het beeld een grote levendigheid uitstraalt. De figuur staat tegen een boomstronk aan geleund. De zes meter hoge kolos heeft zo een extra steuntje om het fysieke evenwicht te kunnen bewaren.
Opvallend aan de figuur is het gat in het midden van de romp. Rotterdam herkent hierin haar op 14 mei 1940 vernietigde stadshart. In 2007 werd het beeld gerestaureerd en het Plein 1940 (bij de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum) gerenoveerd. De inrichting werd hierbij afgestemd op het belang van dit monument.
Ossip Zadkine (1890-1967) is een Franse kunstenaar van Wit-Russische komaf. Hij is vooral bekend geworden als beeldhouwer, maar laat ook een belangrijk oeuvre na van gouaches en litho’s.