Ik ben groot fan van Atlas Obscura. Dagelijks bizarre historische en geografische verhalen over de hele wereld. Op die website is ook een geografische kaart ingebouwd met de verhalen achter bijzondere plekken op de wereld. Neem bijvoorbeeld het hondengraf voor Brownie in Daytona Beach, The Apple Garage van Steve Jobs in Los Altos of het verlaten Radio Kootwijk op de Veluwe.

Dat radiostation ontbreekt natuurlijk ook niet in de Nederlandse versie van Atlas Obscura, want zo noem ik De gekste plek van Nederland. In 240 pagina's bespreekt auteur Jeroen van der Spek 111 plekken die zo geniaal zijn dat iedere toerist die naar Nederland komt eigenlijk op rariteitenreis moet en niet weer in de rij moet gaan staan voor De Nachtwacht.

De grootste drol van Nederland

Van der Spek neemt de lezer mee naar een Hobbitsauna in Schiedam, een overnachtingsplek in de vorm van een uitgestorven zelfbedachte vogel in Vlaardingen en ook dat heel lelijk ronddraaiende huis op die ene Tilburgse rotonde komt langs. Of maak een selfie bij de grootste drol van Nederland, ontdek de Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In en ga op zoek naar de `Secret Operation’: het meest mysterieuze luchtvaartuig van de Utrechtse Heuvelrug. De 'Nederlandkenner' benoemt de gekke plekken en beschrijft het verhaal erachter. 

Zo heette de Pyramide van Austerlitz ooit de ‘Marmontberg’, vernoemd naar de Franse generaal Auguste de Marmont. Tijdens de lange, saaie, koude dagen in afwachting van de Engelsen bood hij zijn manschappen wat werkverschaffing door de bouw van een belachelijke piramide. Helaas boekte Napoleon niet lang daarna een belangrijke overwinning in Austerlitz en zitten wij in Nederland nu met een 'piramide' vernoemd naar een plaats die in Tsjechië al niet eens meer zo heet.

De kritische noot

Geen recensie zonder kritische noot natuurlijk. Hoe kan je een boek met louter plekken maken zonder kaart? Wil je snel even kijken welke plek bij jou in de buurt zit, dan moet je uit de inhoudsopgave maar net de cryptische titels weten te ontcijferen. Bolwoningen Den Bosch – Wonen in Bossche Bollen is dan wel te doen, maar Uitkijkpunt De Stoelen – Is deze plaats vrij of De cirkels van Jannink – Graancirkels of bh…?

‘Zo terug…even het complete boek lezen’

In het verlengde van de kaart zou ik een paar mooie tours toevoegen, het liefst ook een koppeling met Google Maps, paar toffe foto’s en een community die ook nog eigen gekke plekken uploadt.

Dit boek verdient een Atlas Obscura.

Meer informatie over dit boek kunt u vinden op de website van uitgeverij Lias of kijk op NPO naar een interview van Ivo Niehe met Van der Spek.