In het eerste deel van deze serie: Accenture Innovation Awards met de Perfect Cities Award.

  • Wat: Perfect Cities Award
  • Doelgroep: Start-ups jonger dan drie jaar
  • Organisator: Accenture
  • Eerste award: 2006
  • Winnaar vorig jaar: Nowi
  • Inschrijven voor: 1 augustus
  • Uitreiking 2017: 26 oktober

Wat is de award?

Accenture Innovation Awards is een jaarrond programma gericht op de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en bedrijven. Start-ups van jonger dan drie jaar kunnen zich inschrijven om mee te doen aan de strijd voor deze awards. In meer dan elf verschillende thema’s worden awards uitgereikt die onder andere betrekking hebben op gezondheid, voedsel, transport, stedelijke ontwikkeling, schone energie en slimme industrie. De Perfect Cities-award is een van categorieën.

Hoe speel je in op de jury?

De awards worden uitgereikt door een onafhankelijke en diverse vakjury die jaarlijks wisselt. Deze vakjury wordt gevormd door professionals die zowel werkzaam zijn in het bedrijfsleven als bij de overheid. In de editie van vorig jaar zaten onder andere Annemarie Jorritsma (1e kamerlid), Jan Zijderveld (President Europe Unilever) en Daan Weddepohl (CEO Peerby). De diverse achtergronden maken het lastig om in te spelen op de jury.

Hoe win je?

De winnaars worden gekozen op basis van de informatie die de deelnemers bij inschrijving hebben ingediend. Omschrijf je innovatie en zorg dat je presenteerkwaliteiten op peil zijn. Tijdens de Innovation Summit mogen de genomineerden ieder een pitch mogen houden. De Innovation Summit is het jaarlijkse hoogtepunt waar de awards worden uitgereikt.

Wat leer je van de winnaar van vorig jaar?

De Blauwe Tulp voor ‘Perfect Cities‘ werd in 2016 gewonnen door Nowi: een start-up die slimme sensoren bouwt die bestaande WiFi-signalen omzetten in stroom. De energieladingen van de signalen worden gebruikt als voeding voor de sensoren, waardoor deze een enorme levensduur hebben. Opvallend is dat alle genomineerden in deze categorie in 2016 een smart-element in zich hadden.

Fun fact

De ratio achter de ‘Blauwe Tulp’ is de 400 jaar oude wens van tulpenkwekers om de perfecte blauwe tulp te kweken. De vele pogingen liepen meestal uit op een paarse variant. Tot op de dag van vandaag is dit dé innovatie die Nederlandse tulpenkwekers nastreven en wordt daarom gezien als een blijk van erkenning voor de winnaars van de Blauwe Tulp.