Park Meerstad wordt een uniek land-artpark. Met een formaat van ongeveer 10 hectare is het park het grootste openbare landkunst-project dat tot nu toe in Nederland is gemaakt. Ook is Park Meerstad het eerste openbare park dat in Nederland in samenwerking met een beeldend kunstenaar is ontworpen.

De verwachting is dat het park eind 2018 gereed is. Roeland van der Schaaf, wethouder Ruimtelijke Ordening & Wonen van de gemeente Groningen, ziet Park Meerstad als een aanwinst voor Groningen. ‘Zowel door het bijzondere ontwerp, als dat het een zeer aantrekkelijke recreatieve plaats gaat worden voor zowel de inwoners van Meerstad als de inwoners van de stad Groningen. Ik ben erg trots dat wij in Groningen deze primeur hebben.’ 

Het Park is een samenwerking tussen Bureau Meerstad, het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en gemeente Groningen. In eerste instantie dacht Bureau Meerstad, ontwikkelaar van het gebied, aan de herplaatsing van een bestaand kunstwerk, maar het Centrum Beeldende Kunst Groningen opperde iets met landart te doen. Meerstad bood de ruimte om dat te doen. Op voordracht van het CBK werd gekozen voor een integrale aanpak waarbij kunstenaar en landschapsarchitect samenwerken aan een ontwerp voor het park.

Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft samen met landschapsarchitect Matthijs Dijkstra het ontwerp voor zijn rekening genomen. Jeroen Doorenweerd is in Groningen al bekend door zijn Wal/Schip Interface in de wijk Lewenborg en zijn Sun College voor de RijksUniversiteit Groningen (RUG) op de Zernike Campus. ‘Er was een parkopdracht ‘met ruimte voor een kunstopdracht’, concreter was het nog niet’, vertelt Matthijs Dijkstra, die vanuit de gemeente Groningen voor Bureau Meerstad werkt. Hij maakte een plan op hoofdlijnen waarin ruimte was voor een kunstenaar om iets met grond te doen. Maar Jeroen Doorenweerd vond dat wat beperkt. Hij zag beelden voor zich waarbij het hele park onder handen werd genomen. Dat ging veel verder dan kunst in een park. Matthijs Dijkstra stond open voor deze ideeën.

Er werden nogal wat eisen gesteld. Het ontwerp moest een originele, verrassende en vernieuwende kijk op spelen, recreëren en bewegen laten zien. Het werk moest op grote afstand te zien en te ervaren zijn, een levensduur van tenminste tien jaar hebben, vandalismebestendig zijn, weinig of geen onderhoud vragen en voor jong en oud aantrekkelijk zijn. En dan mocht het park ook het zicht op het meer niet belemmeren.

Het werd een hechte samenwerking tussen de kunstenaar en de landschapsarchitect. Met het Park wilden zij een natuurlijke tegenhanger ontwikkelen voor de groene en waterrijke omgeving die Meerstad is. Het heuvelachtige park met dwars daar doorheen een kaarsrecht betonnen fietspad is de basis. Hierbinnen worden met natuurlijke elementen diverse bijzondere plekken gecreëerd, zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan.

Jeroen Doorenweerd formuleert het zo: ‘Het uitgangspunt in dit project is om één groot ritmisch gebaar neer te zetten. Een vloeiend en glooiend ‘good vibrations’-gebied waarbinnen andere regels lijken te gelden dan daarbuiten.’

Het ontwerp is ontstaan door het gebied letterlijk op schaal te plooien. In een laken zijn rimpels gemaakt met een sterk ritmische en plastische ordening waarbij de inhoudelijke elementen die in het Park zullen komen, de plaatsing van de plooien hebben bepaald en andersom. Daardoor ontstaat een park dat helemaal nieuw is en nog nooit is vertoond.

Het Park is een uniek project op het gebied van land-art. Het wordt zeker ook een unieke plek voor Meerstadjers en Groningers die er vanaf eind 2018 gebruik van kunnen maken. Het uitdagende, heuvelachtige en groenrijke gebied wordt vanwege het Woldmeer, het strand en de fiets- en wandelpaden een levendige ontmoetingsplek aan de rand van Groningen. Sport, spel, cultuur en (buurt)festivals krijgen er ook de ruimte en op termijn komt er een horecavoorziening.

Dit artikel verscheen eerder in vakblad Groen. Meer informatie over dit vakbad van uitgeverij Elba-Rec, leest u hier.