Een volgend kabinet moet meer inzetten op subsidies voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, dan op fiscale voordelen.

Kabinetsadviseur kraakt innovatiebeleid

Een volgend kabinet moet minder blindstaren op fiscale voordelen voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, en meer inzetten op subsidies. Dat stelt kabinetsadviseur Koen Debackere.

Volgens Debackere is Nederland het aan zichzelf verplicht om in een volgende kabinetsperiode meer geld in onderzoek en innovatie te investeren. Dat staat vandaag in een artikel in het Financieele Dagblad.

De Nederlandse overheid geeft dit jaar €130 mln aan subsidies uit voor innovatieprojecten in de topsectoren. 'Dit is een peulenschil in vergelijking met de bijna €1,8 mrd die innovatieve bedrijven aan belastingvoordelen krijgen', aldus het FD.

Volgens de Leuvense hoogleraar, die lid is van de Haagse Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI), lokken fiscale voordelen onvoldoende private investeringen in onderzoek en innovatie uit. De verhouding tussen fiscale voordelen en subsidies is dan ook uit balans, concludeert hij.

Er moeten dan ook subsidies bij, stelt de Vlaming. 'De samenwerking in de topsectoren kan geen vervanging zijn voor een gebrek aan middelen. Nederland is het aan zichzelf verplicht om in een volgende kabinetsperiode meer geld in onderzoek en innovatie te investeren'.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen