Volgens Debackere is Nederland het aan zichzelf verplicht om in een volgende kabinetsperiode meer geld in onderzoek en innovatie te investeren. Dat staat vandaag in een artikel in het Financieele Dagblad.

De Nederlandse overheid geeft dit jaar €130 mln aan subsidies uit voor innovatieprojecten in de topsectoren. 'Dit is een peulenschil in vergelijking met de bijna €1,8 mrd die innovatieve bedrijven aan belastingvoordelen krijgen', aldus het FD.

Volgens de Leuvense hoogleraar, die lid is van de Haagse Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI), lokken fiscale voordelen onvoldoende private investeringen in onderzoek en innovatie uit. De verhouding tussen fiscale voordelen en subsidies is dan ook uit balans, concludeert hij.

Er moeten dan ook subsidies bij, stelt de Vlaming. 'De samenwerking in de topsectoren kan geen vervanging zijn voor een gebrek aan middelen. Nederland is het aan zichzelf verplicht om in een volgende kabinetsperiode meer geld in onderzoek en innovatie te investeren'.