nnovatie-expert Koen Debackere, adviseur van het Nederlandse kabinet, kraakt het innovatiebeleid van het kabinet.

Kabinetsadviseur kraakt innovatiebeleid

Innovatie-expert Koen Debackere, adviseur van het Nederlandse kabinet, kraakt het innovatiebeleid van het kabinet. Volgens Leuvense hoogleraar staart het kabinet blind op fiscale voordelen voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen, terwijl de veel meer in zou moeten zetten op subsidies.

Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag op haar website. Fiscale voordelen lokken volgens de Vlaming onvoldoende private investeringe in onderzoek en innovatie uit.

De Nederlandse overheid geeft dit jaar €130 mln aan subsidies uit voor innovatieprojecten in de topsectoren, waarin de samenwerking tussen overheden, onderzoekers en bedrijven centraal staat. 'Een peulenschil in vergelijking met de bijna €1,8 mrd die innovatieve bedrijven aan belastingvoordelen krijgen', aldus het FD.

Onbalans

De verhouding tussen fiscale voordelen en subsidies is voglens Debackere, die sinds een jaar lid is van de Haagse Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI), uit balans. Het is impliciete kritiek op het Topsectorenbeleid. 'De samenwerking in de topsectoren kan geen vervanging zijn voor een gebrek aan middelen. Nederland is het aan zichzelf verplicht om in een volgende kabinetsperiode meer geld in onderzoek en innovatie te investeren', aldus de 55-jarige hoogleraar.

De AWTI stelde eerder €1 mrd aan extra subsidies voor. 

Een volgend kabinet mag ermee aan de slag.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen