Minder overlast voor de omgeving, minder luchtvervuiling, efficiënter bouwen en lagere bouwkosten. Zo'n 69 procent minder ritten naar de bouwplaats, 69 procent minder kilometers van bouwverkeer en 68 procent minder CO2 uitstoot en 81 minuten besparing voor de leverancier per rit. Dat kan worden gerealiseerd door toepassing van slimme bouwlogistieke concepten bij nieuwe bouwprojecten.
In een onderzoeksproject van TNO zijn nieuwe bouwlogistieke concepten en ketenregiesystemen toegepast bij twee concrete bouwprojecten van respectievelijk TBI (Hotel Amstelkwartier) en VolkerWessels in samenwerking met Boele en van Eesteren (De Trip). Hier wordt gewerkt met verschillende nieuwe oplossingen voor moeilijk bereikbare bouwprojecten in binnenstedelijk gebied, waar de ruimte op de bouwplaats beperkt is en de impact op de omgeving groot.
BouwHub
De BouwHub is een locatie aan de rand van de stad waar alle benodigde bouwmaterialen naar toe worden gebracht. Op de BouwHub worden dagproductie-pakketten samengesteld die met zuinige wagens naar de bouwlocatie worden vervoerd. ‘Runners’ zorgen ervoor dat alle pakketten op de juiste plek komen, zodat er veel sneller gewerkt kan worden. Een ander voordeel is dat er op de bouwplaats minder bouwmaterialen en voertuigen zijn. Zo blijft er meer ruimte over om werkzaamheden uit te voeren en verbetert de veiligheid op de bouwplaats. Werknemers maken ook gebruik van de BouwHub als carpoolplek: ze parkeren daar en reizen dan samen in een busje naar de bouwlocatie. Werknemers kunnen direct aan de slag aangezien alles bij hun werkplek al klaar staat. De busjes nemen op de weg terug afval van de bouwplaats mee.
Inhaalslag
De bouwsector wil een inhaalslag maken op het gebied van logistiek en ketenregie. TNO is samen met een consortium van kennisinstellingen en bedrijfsleven deze uitdaging aangegaan in het project '4C (Cross Chain Control Centers) in bouwlogistiek'. In opdracht van de Topsector Logistiek is twee jaar geleden hiervoor een innovatiecluster opgericht.