Halverwege februari komen twee vrienden uit Australië op bezoek bij mij in Amersfoort. Ik ga ze dan een rondleiding geven door de VINEX-wijken Schothorst, Kattenbroek en Vathorst. Daar verheug ik mij intens op.

Tegen die tijd hebben ze op hun reis door Europa genoeg ouderwetse binnensteden gezien en is het aan mij de taak om hun geest te verruimen, ze iets te leren over Nederlandse planologie. Nederland is niet alleen maar schattige oude binnensteden. Als goed reisleider betaamt, heb ik al een proefrondje gelopen aan de hand van de wandelgids De Mooiste VINEX-wandelingen van Paul Kurstjens en Kees Volkers.

En wat blijkt, de VINEX-wijk wordt een toeristische attractie en Kattenbroek is bedacht door de Indiër met de naam Bhalotra. Hij is verantwoordelijk voor die gekke perfecte ronde cirkel in de wijk Kattenbroek, die qua omvang overeenkomt met de oude muur rondom de binnenstad van Amersfoort - maar waar je wel ruimte hebt om je auto te keren.

Dat er geometrische vormen in de wijk zitten, had ik weleens gezien, maar dat het verwijzingen zijn naar de ‘reizende en dromende mens’ was me nog niet helemaal duidelijk geworden toen ik daar vorige zomer een Marktplaats-adres zocht.

Zo moest ik destijds in het Hof der gedachten zijn waar het op verschillende wijzen mogelijk is om in gedachten te verzinken terwijl je op een buitenbord gaat schaken, onder een boom gaat zitten of heerlijk met ouderen een potje jeu de boules speelt. Of wat te denken van het De verborgen zone die de geest stimuleert om dicht bij de bron te blijven.

Nederland is, zal ik mijn vrienden vertellen, ook de VINEX-wijk Vathorst waar het scheidingspercentage na het eerste kind 50% is. Als geograaf wil ik dat dan aan het ontwerp van de VINEX-wijk wijten, maar dat is natuurlijk onzin. Ik zou namelijk best graag in Vathorst willen wonen. Alles netjes aangeveegd, mooie tuintjes en als je schoonouders komen en hun smartphone is leeg, dan vinden ze je huis dus nooit meer. Tenzij ze het boekje met de 10 wandelroutes van VINEX-wijken in het bezit hebben.

Wat zullen die Australiërs genieten als we op een regenachtige dag de VINEX-wijken van Amersfoort doortrekken. Dat is pas een verhaal voor het thuisfront.

'In Holland they have Vinex-wijken which were actually designed with an idea about the dreaming and travelling human. Crazy Dutch.'

Ook een keer op een trieste dag door een VINEX-wijk lopen bij jou in de buurt? De 10 wandelroutes in het boekje brengen je naar de VINEX-wijken IJburg, Ypenburg, Nesselande, Brandevoort, Vathorst, Haverleij, Vijfhoek, Waalsprong, Leidsche Rijn en Houten. De routes zijn tussen de 7 en 18 km lang. Bij elke wandeling hoort een mooie inleiding die je meer vertelt over het planconcept en de ruimtelijke structuur van de wijk.