In aanloop tot het officiële moment was er een wandeling langs al die bijzondere plekken in de buitenruimte waar Kerckebosch deze bekroning aan te danken heeft. De Falco Award staat inmiddels op een prominente plek in de wijk vlakbij Binnenbos.
Op de plek van de Falco Award licht juryvoorzitter Peter de Bois toe: ‘Verscholen in de Utrechtse bossen is een complex van sociale woningbouwflats geleidelijk aan omgekat tot woonwijk waarin landschap, zorgvuldige detaillering van publiek en privaat domein in een complex proces met bewoners tot een duurzaam voorbeeldproject is gemaakt.'
Bewondering heeft de jury voor de moeite die is gestoken in het woonprogramma waarin bestaande bewoners uit de oude sociale woningbouw weer een plek kregen in de wijk waarmee het nieuwe Kerckebosch een voorbeeld is van een ongedeelde stad. De Bois: 'Een zorgvuldig participatieproces heeft de basis heeft gelegd voor de actuele kwaliteit.’
Inrichting buitenruimte: samen met bewoners uit de wijk
Stad, natuur, privé en openbaar gaan in Kerckebosch naadloos in elkaar over. Vanuit hun voordeur staan bewoners meteen midden in de natuur, op de heide of in het bos. De kracht van de openbare ruimte in Kerckebosch is volgens landschapsarchitect Paul Kersten van bureau wUrck, dat alles in één hand is ontworpen en samen met gebruikers en beeldend kunstenaars is uitgewerkt. Met speciaal ontworpen meubilair, totempalen, lichtmasten en lichtplan.
Falco Award
Elk jaar reikt Falco, leidend producent van straatmeubilair, samen met vakblad Stedelijk Interieur de prijs uit voor de mooiste openbare ruimte van Nederland. Dat kan een mooi park zijn, maar ook een aansprekend plein, gevarieerde winkelstraat of prettige woonwijk.
Dit jaar boog de driekoppige jury zich over drie genomineerden: Arnhem (Stationsplein), Rotterdam (Stationsplein) en het integrale ontwerp van de openbare ruimte van Kerckebosch Zeist. De Falco Award krijgt net zoals eerdere edities een prominente plek in de openbare ruimte.