Amsterdam staat op de ranglijst met de meest innovatieve Europese 'Tech Cities'. Onze hoofdstad staat op de dertiende plaats en Utrecht op de 28ste

Amsterdam snelst groeiende tech-stad

Amsterdam heeft de dertiende plaats op de ranglijst van meest innovatieve 'Tech Cities' bemachtigd. Daarmee is onze hoofdstad één van de snelst groeiende en aantrekkelijkste steden op het gebied van technologie in Europa.

De technologiesector is de afgelopen jaren een van de belangrijkste drivers geweest van de opname in de Europese kantorenmarkt. Om de snelle groei en levendigheid van de Europese technologiesector inzichtelijk te maken heeft CBRE het rapport Understanding European Technology Clusters gepubliceerd. De vastgoedadviseur brengt de kenmerken en mogelijkheden van goed presterende techclusters en -steden in kaart en verkent de mogelijkheden voor de toekomst. In het rapport komt ook de ranglijst voor van Europese 'Tech Cities'.

Ranglijst

De ranglijst is gebaseerd op onder andere werkgelegenheid, groei en aantrekkingskracht op start-ups, studenten en afgestudeerden. In de 35 Europese steden zijn er in totaal zo'n 40.000 mensen actief in de technologiesector. Londen, Parijs en Berlijn bekleden de eerste drie plekken op de ranglijst. Wanneer we onze relatief kleine hoofdstad in perspectief plaatsen, komt naar voren dat Amsterdam bovengemiddeld goed scoort op de genoemde criteria, zoals een gunstig vestigingsklimaat

Verdere conclusies

Verder is uit het rapport gebleken dat de werkgelegenheid binnen de technologiesector in Europa in de periode 2010-2015 met 9% is gestegen en daarmee harder groeide dan die van de totale kantoor gerelateerde werkgelegenheid (5.5%). Hoewel de werkgelegenheidscijfers de komende vijf jaar minder hard zullen stijgen, is de verwachting dat de werkgelegenheid binnen de technologiesector bovengemiddeld blijft groeien. Dit zal een belangrijke aanjager blijven van de opname op de kantorenmarkt, aldus CBRE.

Daarnaast concluderen ze dat in een aantal belangrijke Europese kantorenmarkten het huuraandeel van technologiebedrijven gestaag is gegroeid van onder de 10% in 2008-2009 tot meer dan 16% in 2015. Dit percentage ligt daarmee hoger dan de bancaire en financiële sectoren in deze periode. 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen