Waarin we werden weggezet als asocialen die elkaar niet vertrouwen en de wereld naar de verdoemenis helpen. En die ook nog op Trump stemden. Een gemiste kans.

Waarom vertelde Jan Terlouw niet over wat er wel goed gaat in onze samenleving en stelde hij dat als voorbeeld voor wat er beter kan? Waarom vertelde hij niet over Boyan Slat die de plastic soep wil opruimen. Daar heeft Boyan de steun van Terlouw niet voor nodig, maar zo’n podium als DWDD doet hem ook geen kwaad.
Waarom wees Terlouw niet naar Elon Musk die dromen verkoopt via de autoshowroom en wél gelooft in en werkt met zonne-energie? Daar zal geen Tesla meer of minder door worden verkocht, maar ontkennen is weer het andere uiterste.

Waarom verweest Terlouw niet naar de mensen die werken aan de Omgevingswet en de andere grote veranderingen uit Den Haag. Het is namelijk pure flauwekul dat er alleen maar meer regels bijkomen, de nieuwe wetgeving snoeit als nooit tevoren. En de bestuurders en ambtenaren aan de Plesmanweg mogen best wel worden geroemd voor hun werk op dit vlak.

Waarom vertelde Terlouw niet dat er ook heel veel dingen wel goed gaan. Dat er in 2016 bijvoorbeeld minder verkeersdoden vielen dan in 1950, terwijl het verkeer is verveelvoudigd?

En over het veel geciteerde touwtje-door-de-brievebus: waarom ging Terlouw niet in op een van de vele buurtinitiatieven die er zijn waarbij mensen wél samenleven. Ik moest denken aan het Koppelhuis, een initiatief dat komt uit ons eigen lab. Maar zo zijn er zoveel. Niet zelden jonge mensen die vol idealen de wereld mooier maken waarin ze leven. Dat moet Terlouw toch aanspreken? 

Waar is de idealist in Terlouw gebleven die in de jaren ’60 nog geloofde in een betere wereld en er ook aan werkte? En, waarom gebruikt hij het DWDD-podium voor negativisme en komt hij niet met oplossingen? Die zijn er namelijk wel.

Jan-Willem Wesselink is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme