"In Drenthe had ik alle ruimte, maar toen ik naar Amsterdam verhuisde voor mijn eerste baan, kon ik me van mijn salaris niet meer veroorloven dan een kamer van zes vierkante meter. Ik woonde letterlijk driehoog achter", vertelt Julian Doorten (26), mede-oprichter van Storage Share. "Mijn skispullen bleven achter in mijn ouderlijk huis. Erger vond ik het dat ik mijn mountainbike niet mee kon nemen naar Amsterdam." 

Zonder dat Doorten het toen wist, was daarmee de kiem gelegd voor zijn latere initiatief Storage Share.

Vergoeding voor onbenutte ruimte

Nederlandse huizen zijn vaak vol. Vooral in steden hebben particulieren een schreeuwend tekort aan opslagruimte, denk aan sportuitrusting, zomer- of winterkleding, verzameling, mountainbike, racefiets of winterstalling voor de motor. Traditionele aanbieders van opslagruimte zijn duur en bevinden zich vaak aan de randen van een stad.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die ruimte over hebben in een berging, garage of zolder. Vastgoed is statisch, het past zich niet aan veranderende omstandigheden aan. Doordat kinderen het huis uit zijn, door scheiding of door overlijden van een partner kan het zijn dat er een ruimte leeg staat. Mensen met ruimtegebrek kunnen hiermee worden geholpen.

Het platform Storage Share brengt vraag en aanbod van opslagruimte bij elkaar. Huurders betalen zo aanzienlijk minder dan bij traditionele opslagruimten en kunnen nu veelal in hun eigen wijk terecht. Aanbieders van opslagruimte ontvangen een leuke vergoeding voor hun onbenutte ruimte. De start-up speelt slim in op twee ontwikkelingen: de groeiende markt van self-storage en de toenemende interesse in de deeleconomie.

Meer sociale cohesie

"Ons motto is 'Samen hebben we de ruimte'", vertelt Niels van Eck (27), mede-oprichter en verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur. "Wij leggen de koppeling tussen mensen die ruimte zoeken en mensen die ruimte over hebben. In de basis is het een zakelijke deal tussen twee partijen, maar met ons concept Storage Share bieden we ook kansen voor wijken. We brengen wijk- en buurtbewoners met elkaar in contact en vergroten daarmee de sociale cohesie. Mensen krijgen daardoor nieuwe contacten, dat is nu al zichtbaar."

Julian Doorten: "We beginnen nu in Amsterdam en rollen van daaruit het concept verder uit over de Randstad en de rest van Nederland."