Nederlandse luchtkwaliteit net niet het slechtst

In Nederland overlijden volgens het Europese Milieuagentschap 11.530 mensen voortijdig aan fijnstof en 1820 mensen door te hoge concentraties stikstofdioxide. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport van het Europese Milieuagentschap over de luchtkwaliteit in Europa.

In vergelijking met andere Europese landen gaat het niet goed met de luchtkwaliteit in Nederland. De hoeveelheid stikstofdioxide is alleen in Duitsland hoger, voor fijnstof en ozon is ons land een middenmoter. De ongezonde lucht zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen.

Het Europese Milieuagentschap verzamelt en analyseert elk jaar de gegevens over luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten. Vorig jaar scoorde Nederland al niet goed met de concentratie stikstofdioxide. Nederland stond toen op een vijfde plek, na België, Italië, Zweden en Slowakije. Nu staat Nederland op de tweede plek. Alleen in Duitsland is de concentratie stikstofdioxide hoger.

Aan de bak

Volgens Milieudefensie is dit het zoveelste bewijs dat Den Haag aan de bak moet. “Het is beschamend dat een welvarend land als Nederland het maar niet lukt om voor gezonde lucht te zorgen”, aldus Anne Knol, campagneleider Mobiliteit. “Terwijl iedereen weet wat daarvoor nodig is. Volgend jaar begint onze rechtszaak tegen de staat die hopelijk zal leiden tot echte actie.”

Oorzaak

De belangrijkste bron van stikstofdioxide is het verkeer. Blootstelling aan het gas kan zorgen voor een verminderde longfunctie, toename van luchtwegklachten en astma-aanvallen en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Ook fijnstof is een belangrijke oorzaak voor ongezonde lucht. In Nederland overlijden volgens het Europese Milieuagentschap 11.530 mensen voortijdig aan fijnstof en 1820 mensen door te hoge concentraties stikstofdioxide.

Het rapport leest u hier.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen