Zero Waste Lab versterkt lokale economie met waardemunten

Op 28 november opent De Gezonde Stad het eerste Zero Waste Lab van Nederland: een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Amsterdammers uit de Dapperbuurt leveren gescheiden afval in en krijgen hiervoor waardemunten die zij in de buurt kunnen verzilveren.

Het afval wordt geupcycled en gerecycled. Zo werkt initiatiefnemer De Gezonde Stad samen met bewoners, bedrijven en overheden aan een circulaire economie in Amsterdam.

In Amsterdam belandt 73 procent van het huishoudelijk afval in dezelfde vuilniszak. Met het eerste Zero Waste Lab van Nederland krijgen bewoners de kans om een veel groter deel van hun afval gescheiden in te leveren. “Bewoners spelen een sleutelrol. Daarom moet het toegankelijk en uitnodigend zijn voor bewoners om afval gescheiden aan te bieden in hun eigen buurt”, aldus projectleider Bonnie Joosten.

Verbinding met de buurt

Bewoners ontvangen waardemunten voor het ingeleverde afval. Deelnemende (markt-)ondernemers in de buurt geven in ruil hiervoor korting op producten. Bonnie Joosten: “Op deze manier werken bewoners en ondernemers samen aan een betrokken buurt met een sterke lokale economie.” Het afval wordt hergebruikt in de buurt of gerecycled.

Het Zero Waste Lab is tegelijkertijd een opleidingscentrum. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot grondstoffen experts in samenwerking met organisatie De Regenboog Groep. De ambitie is om in meerdere buurten in Amsterdam Zero Waste Labs op te zetten.

Eerste Zero Waste Lab: Dapperbuurt

Het eerste Zero Waste Lab op Dapperplein 84 in Amsterdam-Oost  wordt op 28 november officieel geopend door wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. Ook de Dapperschool doet mee, de kinderen verzamelen een week lang afval en brengen dit op 28 november in een juten zak naar het Zero Waste Lab. Tussen 15 en 17 uur openen winkeliers hun deuren voor lokale ondernemers. Zij geven demo’s op het gebied van upcycling, zoals het upcyclen van fietsonderdelen, boeken, oude jeans en voedsel.

Klik hier voor meer circulaire verhalen.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen