De gemeente Haarlemmermeer werd door Stichting Nederland Schoon bekroond tot de winnaar in de categorie ‘grote gemeenten’ van deze verkiezing. De gemeente Kampen werd tot winnaar bekroond in de categorie ‘middelgrote gemeenten’. Tevens werd de Grootste Stijger 2016 bekendgemaakt. Winkelgebied Stevensbloem in Leiden heeft ten opzichte van vorig jaar de grootste verbetering laten zien op de ranglijst van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Voor de verkiezing zijn afgelopen maanden 559 winkelgebieden onderzocht in 63 verschillende gemeenten.

Tijdens het congres, een initiatief van Gemeente Schoon i.s.m. NederlandSchoon, werd het motto ‘Praktisch Schoon’ vanuit verschillende perspectieven bekeken. Met name hoe samenwerking kan bijdragen aan het succes van zwerfafvalpreventie. Zo waren recreatie en zwerfafval, centrumgebieden, afval langs de weg, gedragsbeïnvloeding en de Zwerfafvalvergoeding belangrijke punten op de agenda. Het congres stond niet alleen in het teken van het probleem zwerfafval, maar ook de voordelen van schoon kwamen uitgebreid aan bod. Zo inspireerde trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar het publiek om op een andere manier tegen de zwerfafvalproblematiek aan te kijken. Voor meer informatie zie, klik hier.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon: “Wij zijn trots op de vierde editie van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing! We merken dat elk jaar de aandacht voor deze verkiezing toeneemt. Ook het aantal deelnemende gemeenten is dit jaar aanzienlijk toegenomen van 36 gemeenten in 2015 naar 63 gemeenten in 2016.” Helene benadrukt het belang van zwerfafvalpreventie: “als we het schoon houden, hoeven we het ook niet op te ruimen!”

Grote gemeenten met de Schoonste Winkelgebieden 2016

De gemeente Haarlemmermeer is tijdens het congres door Stichting Nederland Schoon uitgeroepen tot ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2016’. Hiermee bleef de eerste prijs voor de gemeentes Apeldoorn en Zwolle uit, die goed waren voor de tweede en derde plek. De winkelgebieden in de gemeente Haarlemmermeer scoren buitengewoon goed op voldoende afvalbakken, de kwaliteit van de bestrating, de groenvoorziening en een brede diversiteit van het winkelaanbod.

Marjolein Steffens-van de Water, wethouder gemeente Haarlemmermeer: “Deze prijs is voor onze ondernemers, schoonmakers en bezoekers van onze winkelcentra. Dank voor het super schoon houden! De openbare ruimte is van iedereen, daar zorgen wij samen goed voor. En daar zijn wij als gemeente trots op.”

Middelgrote gemeenten met de Schoonste Winkelgebieden 2016

In de categorie middelgrote gemeenten is de gemeente Kampen uitgeroepen tot winnaar ‘Schoonste Winkelgebieden 2016’. Hiermee is een opvolger gevonden voor Veenendaal die vorig jaar deze felbegeerde titel kreeg, en zich dit jaar tweede mag noemen. Almelo eindige op de derde plaats. De gemeente Kampen heeft de overwinning te danken aan weinig zwerfafval, een goede verlichting en zeer schone afvalbakken.
Martin Ekker, wethouder gemeente Kampen, is trots op de inwoners en bezoekers van Kampen: “De prijs is écht een beloning voor het schoon houden van Kampen. Voor ons is Kampen al de mooiste stad, maar mag zich nu ook de schoonste noemen!” 

Grootste Stijger 2016

Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres werd tevens de Grootste Stijger 2016 bekendgemaakt. Oftewel het winkelgebied dat ten opzichte van vorig jaar de grootste verbetering heeft laten zien op de ranglijst van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Waar winkelgebied Stevensbloem in Leiden vorig jaar nog op de laatste plek stond met een schoonscore van een 4,7, staat dit winkelgebied dit jaar een stuk hoger op de ranglijst met een 7,0. Deze stijging is grotendeels te danken aan de herontwikkeling en renovatie van het winkelgebied. Hiermee is Stevensbloem de grootste stijger van de ‘Grootste Stijger’ verkiezing aller tijde.

Ralph Veelenturf, Beheerder Inzameling en Reiniging in Leiden, is blij met het resultaat van de verkiezing: “We zijn erg blij met deze prijs! Het is een bevestiging dat we met alle nieuwe ontwikkelingen in de Stevensbloem op de goede weg zijn.”

Schoonste Winkelgebied Verkiezing

NederlandSchoon organiseert jaarlijks de Schoonste Winkelgebieden Verkiezing. Hiervoor wordt elke zomer een onderzoek uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn bezoekers van 559 winkelgebieden ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Winkelgebieden hebben een grote impact op de schoonbeleving van Nederlanders en middels deze verkiezing wil NederlandSchoon schoon hoog op de agenda zetten bij ondernemers en beheerders en hen meer betrekken bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte. In de bijlage een overzicht van de feiten en cijfers van 2016.

Over Stichting Nederland Schoon

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat. 

Beeld: Frank van der Burg