De uitkomst van deze treinrit werd gepresenteerd aan minister Schultz van Haegen en co op Rotterdam Centraal, waarna zij met de Fyra, ehm de Thalys (ha, u zat vast al te wachten op een grapje over treinen) naar de Franse hoofdstad vertrokken.

En daar staan we dan.

Veel mensen kennen het circulaire-economieverhaal inmiddels al en tegen de lineaire achterblijvers zeg ik: ‘Google maar even.’ Als we niet matigen in ons grondstofgebruik hebben we in 2050 nog twee extra planeten nodig om onszelf in onze behoeften te blijven voorzien. En dat hebben we niet.

Ook hebben we besloten dat we toch geen zin hebben in nog meer overstromingen en dus is het tijd om de mensheid aan te spreken op zijn verantwoordelijkheden.

Vooral die lichtbedrijven.

Ruim 19% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik wordt namelijk veroorzaakt door verlichting – heeft de CEO van Philips Lighting zelluf gezegd.

Gelukkig biedt Neerlands trots ook gelijk oplossingen om dit terug te dringen:

  • ledverlichting
  • smart lighting
  • circular lighting

De wereldwijde transitie naar ledverlichting zal tussen nu en 2030 een elektriciteitsbesparing van 53% opleveren vergeleken met het ‘business as usual’-scenario.

Dus, stel u bent een zichzelf respecterende ontwerper, architect of ambtenaar, wat kunt u dan nu al doen om uw duurzaamheidsdoelstellingen te behalen? Overschakelen op slimme ledverlichting.

Wat kunt u nog meer doen? Nou, overschakelen op circular lighting.

‘Hebben, hebben, hebben!’

Het is een kreet die zit vastgeroest in ons systeem. Maar waarom?

Stel, je hebt een eigen bedrijf dat je wilt voorzien van verlichting. Is het dan belangrijker dat er überhaupt licht is, of is het die ‘oh zo mooie’ TL-buis die sierlijk in het plafond hangt waar je de portemonnee voor trekt?

Dat is natuurlijk wat kort door de bocht, want deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat als het ook anders kan?

En dat kan. Met circular lighting wordt ‘bezit’ vervangen door ‘gebruik’.

Uw project of gemeente in de watten

Je koopt geen product, maar een service. Zorgen over beheer, onderhoud en innovatie kunnen daarom in de ijskast worden gezet, want zoals dat bij een goede service gaat wordt de gebruiker in de megawatten (pun intended) gelegd.

Ziet u het al voor zich? Geen werknemers van Beheer en Onderhoud meer op pad sturen om een lampje te vervangen, maar gewoon een contract met Philips. Een contract waarin professionals van Philips uw kapotte lamp kosteloos vervangen en direct kijken of ze een beter product in huis hebben om daarna weer jaren verlost te zijn van de vervangingstaak.

Of dat u als architect bij een gemeente aankomt en vertelt dat ze nooit meer om hoeven te kijken naar de verlichting in de openbare ruimte waar u mee bezig bent en dat ze zelfs nog kosten kunnen besparen.

Oh, en dat is ook nog eens veel duurzamer, want de lichtleverancier behoudt de producten in beheer en is in staat om alle materialen optimaal te hergebruiken voor de nieuwe producten.

Succes gegarandeerd.

Even alles op een rijtje:

  • Geen zorgen over kapotte apparatuur
  • Modernste verlichting, want dat is in het voordeel van de leverancier
  • Geen zorgen over beheer, onderhoud en innovatie
  • Verzekerd van behoud van grondstoffen, want apparatuur wordt hergebruikt (ook goed voor uw duurzaam-inkopendoelstelling)