Over een lengte van ongeveer 800 meter geluidschermen worden panelen van gaas geplaatst waarlangs de kamperfoelieplanten kunnen gaan klimmen. Daarnaast wordt er zo'n 70 meter aan geluidschermen beplant met de klimopsoort Hedera.

Plantensoorten

Het gaat hier om de harige variant van de kamperfoelieplant: de Lonicera ''Green Junkie''. De plant heeft betrekkelijk lange haren, waardoor er naar verwachting zo'n vijf keer zoveel fijnstof wordt afgevangen in vergelijking tot andere planten. De Hedera wordt dan ook geplaatst om de verschillen in afvang van fijnstof te vergelijken. De klimopsoort wordt vaak gebruikt om geluidschermen visueel aantrekkelijker te maken. 

Onderzoek

De proef gaat zo'n drie jaar duren, zodat er langdurig onderzoek gedaan kan worden naar de afvang van fijnstof en zowel de groei als de plantendichtheid van de verschillende soort planten. Het onderzoek is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, uitvoerder Donkergroen BV, de HAS Greenbusiness-school in 's-Hertogenbosch en de Universiteit van Antwerpen. De eindresultaten zullen naar verwachting in 2019 bekend worden gemaakt.

 

Beeld: Provincie Noord-Brabant