Een Omgevingswet-tool om digitaal te experimenteren met de inpassing van de nieuwe wetgeving die in 2018 ingaat. Modelingbureau Tygron ontwikkelt het.

Experimenteren met Omgevingswet met behulp van 3D-game

Real-life modelingbureau Tygron ontwikkelt een digitale tool voor de inpassing van de Omgevingswet. Ambtenaren kunnen vanaf 2018 door hun eigen gemeenten ‘wandelen’ en ruimtelijke plannen toetsen door middel van de game ‘Laan van de Leefomgeving’.

Florian Witsenburg, directeur van Tygron, vergelijkt de digitale toepassing met het spel Sim City. Deze game, waarin de speler vanaf een stuk grond een metropool ontwikkelt, zal bij de jonge generatie ambtenaren ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. In 'Laan van de Leefomgeving' is het voor overheden mogelijk om informatie over vergunningen met elkaar uit te wisselen. Aanvragers van vergunningen kunnen alle benodigde informatie krijgen, waardoor de lasten worden verminderd en dubbel werk verdwijnt.

Geprezen door Rutte en Schultz van Haegen

De huidige 'Laan van de Leefomgeving' is nu nog 2D, maar de komende tijd werkt het ministerie samen met Tygron aan een 3D-omgevingsplan. Tot 2024 moet de digitale Omgevingswet-tool constant worden uitgebreid en verbeterd. De tool werd onder meer al toegepast en geprezen door premier Rutte en staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen als hét middel om verschillende stakeholders bijeen te brengen.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen