De startup ontvangt een kapitaalinjectie van €1,8 miljoen van de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en vier informal investors om internationale uitbreiding naar onder meer Groot-Brittannië te versnellen. Voor InnovationQuarter is de investering in ParkBee de tiende dit jaar.

Parkeerruimte op toplocaties

De bekendmaking van de investering vond plaatst op dinsdag 25 oktober tijdens de officiële opening van het tweede kantoor van InnovationQuarter, dat zich in het onlangs geopende Cambridge Innovation Center Rotterdam vestigt. Hier overhandigde Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie in Rotterdam, symbolisch een plaquette met de namen van de investeerders aan oprichter en CTO Jian Jiang en Wouter de Bruijne, Commercieel Directeur van ParkBee.

Wethouder Maarten Struijvenberg: "Rotterdam is blij met de komst van ParkBee. Dat zo'n innovatief bedrijf zich hier vestigt is goed voor de stad, en het concept van ParkBee is natuurlijk goed voor de parkeerder."

Een samenwerking met Parkmobile en Park-line ontsluit de parkeerplaatsen van ParkBee direct voor een groot aantal gebruikers. Sinds de lancering in oktober 2015 heeft de startup een snelle groei doorgemaakt: inmiddels zijn er in Nederland 34 bedrijfsparkeergarages met in totaal 1800 parkeerplekken aangesloten. ParkBee zet de investering in om de ingezette internationale groei verder aan te jagen en uit te breiden.

Internationale groei en onderzoek

ParkBee opende onlangs het eerste buitenlandse kantoor in Londen, het startpunt van de internationale uitbreiding. “De technologie van ParkBee maakt het mogelijk om gemakkelijk in andere landen te opereren”, licht medeoprichter Tom Buchmann toe. “Onze technologie is eenvoudig te integreren en we beschikken over een groot netwerk in de vastgoedsector dat in parkeerplaatsen voorziet. Bovendien is Nederland een sterke voorbeeldcase.”

ParkBee was gevestigd in tech incubator YES!Delft, maar verhuisde recentelijk naar Amsterdam vanwege de nabijheid van partner Parkmobile. In Rotterdam vestigt ParkBee haar R&D-afdeling, waar de technologie van ParkBee verder wordt door ontwikkeld.

Wouter de Bruijne, Commercieel Directeur van ParkBee: “Er is nog heel veel mogelijk met de technologie van ParkBee. Deze kapitaalinjectie helpt ParkBee om verder te investeren in de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten om ook in de toekomst te blijven groeien.”

Parkeercapaciteit beter benutten

Door onbenutte parkeercapaciteit bij bedrijven te ontsluiten, genereert ParkBee een nieuwe bron van inkomsten voor vastgoedeigenaren. Gebruikers profiteren van een vriendelijk tarief in vergelijking tot de bekende commerciële parkeergarages en hoeven bovendien niet of minder lang te zoeken naar een parkeerplaats. Ten slotte ervaren gemeenten minder parkeerdruk waardoor minder grootschalige investeringen in bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages nodig zijn.

Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital: “Het spreekt ons erg aan dat InnovationQuarter met een investering in ParkBee een bijdrage levert aan de deeleconomie. In deze tijd is optimaal gebruik van bestaande gebouwen maatschappelijk erg belangrijk en goed voor het milieu. Wij vinden dat ParkBee hiervoor met een innovatieve oplossing is gekomen door ongebruikte bestaande parkeerplaatsen beter te benutten.”

Geïntegreerd in parkeerapp

De technologie van ParkBee is volledig geïntegreerd in de parkeerapps van Parkmobile en Park-line en faciliteert de transactie op de achtergrond. De gebruiker opent de slagboom eenvoudig vanuit de parkeerapp om vervolgens op een private parkeerlocatie te parkeren.

ParkBee nam deel aan het incubatieprogramma van YES!Delft, was deelnemer van het acceleratorprogramma van Climate-KIC Zuid-Holland en wordt gesteund door het ESA Business Incubation Centre in Noordwijk.