Asielzoekers kunnen nu zelf hun huis bouwen

Je eigen huis bouwen was nog nooit zo gemakkelijk. Een Nederlands consortium van ontwerpers en ingenieurs presenteert tijdens de Dutch Design Week een bouwsysteem waarmee asielzoekers zelf een eigen huis kunnen bouwen.
 

Met Mobaco-A kunnen bewoners zelf snel en eenvoudig hun eigen woonunit bouwen, vanuit de essentiële behoefte aan privacy en geborgenheid. Zo’n unit bestaat uit uitvouwbare, lichte constructie-elementen, een waterdichte plaat, vloer- en dakplaten, aangevuld met zeven kastelementen. Kern van de unit is een blok met daarin een keuken, badkamer en installaties.

Machines zijn voor de bouw niet nodig – evenmin als een fundering. Twee mensen kunnen de units handmatig in elkaar zetten. Alle materialen voor de standaardelementen zijn biobased en recyclebaar. De gevels worden gemaakt van lokaal beschikbare materialen en restproducten, zoals tweedehands kozijnen, deuren, leem, afvalplastic of strobalen.

De modules zijn schakelbaar. Zo ontstaan er tussen de units gemeenschappelijke ruimtes met een eigen identiteit en alle facetten, sociale interacties en belevingen die daarbij horen. Oftewel kleine mini-gemeenschappen waar mensen zich thuis kunnen voelen in plaats van anonieme gestapelde containers.Het betreft een repertoire waarbij met één element een veelvoud aan woningen is te maken, die bovendien goed te spreiden zijn op het terrein.

Mocht de huisvesting op de aanvankelijke locatie niet meer nodig zijn, dan kunnen alle elementen elders in de wereld worden ingezet, bijvoorbeeld in wederopbouwgebieden of als eerste opvang na natuurrampen. Maar het systeem is ook geschikt voor het tijdelijk huisvesten van statushouders, starters en studenten.

Eerder dit jaar ontving Mobaco-A een eervolle vermelding van de jury van ‘A home away from home’, de prijsvraag georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De jury prees onder meer de flexibiliteit en de individualiteit van de ontwikkeling.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen