En dat realiseren wij ons in Nederland en zelfs in de Achterhoek helaas niet altijd. Ik hoop dat deze tentoonstelling daar een beetje verandering in gaat brengen. 

Met NL Greenlabel zijn we met de Ecodome momenteel druk bezig met de profilering van Nederland in het buitenland. In Nederland houden we vaak vast aan tulpen, maar we hebben zoveel meer te bieden op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Oudolf is daar het ultieme voorbeeld van. Hij is al decennia bezig met het veranderen van de manier waarop wij denken over natuur in de stad en is met zijn werkwijze ook al decennia een inspiratiebron voor mij.

Pionier

Oudolf is een pionier die in Londen, New York en de Scandinavische landen wereldberoemde projecten op zijn naam heeft staan. Hij ontwierp de Gardens of Remembrance op de plek van Ground Zero en bracht schitterende prairiebeplanting aan in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen.

Over zijn status stelde hij zelf ooit dat hij regelmatig wordt herkend in Engeland, maar in Nederland rustig over straat kan. Maar ook in Nederland is Oudolf geen onbekende, zo ontwierp hij het Máximapark in Utrecht, de beplanting voor de Paleisbrug in ’s Hertogenbosch en is hij als klap op de vuurpijl bezig met de borders van Paleis Huis ten Bosch.

Levend stilleven

Oudolf leerde mij dat je de vergankelijkheid van planten en bloemen moet vieren. Hij omarmt de seizoenen en ontwerpt tuinen die het gehele jaar spannend blijven voor bezoekers. Er gebeurt altijd iets in zijn tuinen en dat hoeft niet allemaal binnen de lijntjes te zijn. Tuinen en gebieden mogen het leven symboliseren en dat kan gecombineerd worden met de schoonheid van een schilderij. Hij maakt geschapen natuur en je hebt niet meer een idee dat je door een tuin loopt.

Kunstvorm

Hij weet in zijn ontwerpen een harmonieus geheel te maken van constructies die er wild mogen uitzien. De tuinen van Oudolf zijn te vergelijken met een schrijfproces. Een schrijver vervangt af en toe een zin om het verhaal sterker te maken en de tuinen van Oudolf zijn verhalen op zich waarin hij constant op zoek is naar de perfecte combinatie. Net als schrijven heeft de Achterhoeker van het groen een kunstvorm gemaakt. Door hem is de waardering van ons vak enorm gestegen.

Er zit zoveel kennis bij de experts en het zou schitterend zijn om jaarlijks een soort tuinenbal te organiseren waarin vakgenoten bijeenkomen om het vak te vieren, innovaties te delen en zich inhoudelijk te verdiepen. Via deze weg wil ik Piet nogmaals bedanken en ik hoop dat hij nog in lengte van jaren projecten blijft ontwerpen

Tot die tijd roep ik iedereen op om voor 29 oktober naar de tentoonstelling te gaan in het Stadsmuseum in Doetinchem. Je vindt er foto's, schetsontwerpen en levensgrote projecties van zijn werk. En als je daar toch bent, neem dan gelijk een kijkje in zijn privétuin in Hummelo die op gezette tijden vrij toegankelijk is voor bezoekers.

Meer columns van Nico Wissing leest u hier