Al eerder publiceerden we drie voorbeelden van succesvolle circulaire bedrijventerreinen. Om achter de succesformule voor een circulair bedrijventerrein te komen, hebben we vijf vereisten voor circulaire bedrijventerreinen opgesteld.
1. Uitwisseling van reststromen en materialen
In Rantasalmi gebruiken ze de reststromen van het ene bedrijf als grondstof voor het andere bedrijf. In dit Finse dorp wordt het resthout van lokale bedrijven gebruikt om energie op te wekken voor de bedrijven op het park.
2. Industrieën met een connectie
Op een goed circulair park liggen meestal bedrijven die een connectie met elkaar hebben. Het Deense Kalundborg richt zich vooral op chemische bedrijven, wat ervoor zorgt dat reststromen vaak beter op elkaar aansluiten. Toch zijn er ook terreinen die dit anders invullen, die ervoor kiezen om diverser te zijn en alleen bepaalde aspecten van de circulaire economie aan te hangen.
3. De coöperatie
In Devens is een sterke coöperatie aanwezig. De ondernemers kennen elkaar en weten op welke manier ze nu kunnen profiteren van elkaar en hoe ze dat in de toekomst zouden kunnen doen. Ze zien bijna allen het belang van gezamenlijke diensten en gezamenlijke aankopen ten behoeve van duurzaamheid.
4. Anchor tenants in Hong Kong
Wil je snel stappen zetten met een circulair bedrijvenpark, dan heb je baat bij een grote hoofdhuurder op je terrein. Het Finse Rantasalmi heeft dit, maar ook EcoPark Hong Kong is een mooi voorbeeld. Dit bedrijvenpark stelde zich in 2003 ten doel om alleen bedrijven aan te trekken die zich bezighouden met milieutechniek en hoogwaardige afvalverwerking. De multinational K. Wah International sprong daarop in en is de grote trekker van het terrein. Dit bedrijf ontwikkelt, verkoopt en verspreidt materialen voor de bouwindustrie in Hong Kong, Macau en China. Rondom de activiteiten van dit bedrijf zijn allemaal kleinere bedrijven ontstaan die aansluiten bij en inspelen op dat proces.
5. Relatie met publieke instellingen
De succesvolste parken hebben allemaal één of meer publieke instellingen op hun terrein. Kalundborg werkt met een energiecentrale die is aangestuurd door de overheid en Devens heeft een kantoor van de US Government Environmental Protection Agency (EPA) op hun terrein. Circulaire parken zijn innovatief en lopen vaak voor op de wetgeving. Er moeten goede banden zijn met de overheid om bepaalde barrières te doorbreken.
Dit artikel verscheen eerder in vakblad BT.