De bouwsector kromp in 2024 naar schatting met drie procent ten opzichte van het jaar daarvoor, concludeert de onderzoeks- en analysetak. Dit markeert de eerste daling sinds 2013 en vormt daarmee het einde van tien jaar onafgebroken groei in de sector.  

De krimp deed zich voor in alle deelgebieden van de bouw: woningen, bedrijfsgebouwen, infrastructuur, installatie, afwerking, sloop en bouwmaterialenindustrie, voorspelt ING Research.

Met name nieuwbouw slonk vorig jaar, stelt ING. Naar schatting zijn er vorig jaar 68.000 woningen gebouwd, tegenover circa 73.600 in 2023 en 74.600 in 2022. Dit kwam vooral door eerdere teruggelopen vergunningverlening en dalende verkopen in 2023. 

Wat de gehele woningbouw betreft zorgen vooral de lonen voor hogere kosten. Eind 2024 lagen deze gemiddeld bijna negen procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van bouwmaterialen, die tijdens covid en de energiecrisis flink stegen en meer negatieve impact maakten dan de huidige loonkosten, zijn licht gedaald.

Ook de renovatiesector viel tegen, vertelde ING-sectoreconoom Maurice van Sante tegen BNR. Dit omvat bijna de helft van de bouwproductie, waaronder de verduurzamingsmaatregelen.

‘Tijdens de energiecrisis wilden veel mensen zonnepanelen en warmtepompen, maar door een daling van de energieprijzen is die vraag weer afgenomen.' 

Aantrekkende woningbouw 

Toch wisten bouwbedrijven, ondanks de krimp en loonkosten, hun winsten op peil te houden. In het derde kwartaal van 2024 gaf ruim 88 procent van de bouwbedrijven aan dat de winstgevendheid was gestegen of minimaal gelijk was gebleven.

En dat geeft hoop voor het huidige jaar. ING Research verwacht dat de nieuwbouwproductie dit jaar weer opkrabbelt, van de voorspelde 68.000 in 2024 naar 73.000 in 2025. Het doel van het vorige en huidige kabinet is om 100.000 woningen per jaar te bouwen.

De optimistische voorspelling baseert zich op de aantrekkende woningbouw. Dat halen de onderzoekers uit toenemende verkopen van nieuwbouw, door hogere lonen en iets lagere rente. De onderzoekers zien beter gevulde orderboeken en stijgende omzetten bij projectontwikkelaars.

Het bouwvolume groeide in Q2 en Q3 van 2024 met respectievelijk 1,4 procent en 0,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.  

ING Research wijst erop dat de bekende beperkingen in de nieuwbouwsector ook in 2025 gelden. ‘De sector kampt met structurele bottlenecks, zoals een tekort aan bouwgrond, complexe langdurige projectontwikkeling, juridische vertragingen en netcongestie.’ 

Daarbij is het vooral de nieuwbouw die de bouwsector weer aanduwt. Niet elk onderdeel van de bouwsector zal dit jaar op dat tempo opkrabbelen. Volgens ING Research trekken de investeringen in bedrijfsgebouwen maar beperkt aan door de onzekere economie, en ook de infrasector zal naar verwachting beperkt groeien.

Ook de ABN Amro voorspelde in december dat de bouwproductie weer licht gaat groeien: van 2 procent krimp in 2024, naar 0,5 procent groei in 2025 en verdere groei in 2026. Dat baseerden de onderzoekers onder meer op de verlagingen in de depositorente. Wel klonk de voorspelling dat waterkwaliteit een nieuwe beperking gaat zijn.