Het gebiedsperspectief combineert lokale wensen met ambities van gemeente, provincie en Rijksoverheid. Het richt zich op de periode tot 2040 en speelt in op thema’s als woningnood, kansengelijkheid en klimaatadaptatie.
De plannen zijn mede voortgekomen uit een breed participatietraject. ‘Het is een unieke kans om de kracht van de wijk te benutten', zegt Van der Pol.
Bewoners en wijkpartners gaven aan trots te zijn op Noord, maar ook verbeterpunten te zien. Zij vroegen om meer ontmoetingsplekken, betere scholen, extra woningen en veiliger straten.
Bloemencultuurvereniging
Uit de inspraakrondes kwam ook de wens om de potentiële school-/ontwikkellocatie bij Bloemencultuurvereniging / volkstuin Sint Franciscus in Stokhasselt Zuid te schrappen.
De gemeente heeft hier gehoor aangegeven en zet nu in op het openstellen van de bloementuin en de te verbinden met de omliggende buurt. Het stadsbestuur denkt ook aan het toevoegen van een beperkte maatschappelijke functie.
Het gebiedsperspectief vertaalt de wensen van bewoners en beleidsdoelen van de gemeente in zes ontwikkellijnen:
- Lang Leven (in) Noord: Nieuwe woningen voor diverse doelgroepen worden gebouwd, terwijl bestaande huizen worden verbeterd. Dit draagt bij aan een inclusieve wijk.
- Doorlopende leer- en werklijnen: Onderwijs en werk worden beter verbonden. Er komt een breder aanbod voortgezet onderwijs en meer stages in de wijk.
- Gezinsvriendelijke omgeving: Kinderen krijgen een goede start met veilige speelplekken, goede scholen en steun voor gezinnen vanaf de zwangerschap.
- Buurt centraal: Zorg en dagelijkse voorzieningen komen dichter bij huis. Leefbare en veilige buitenruimtes krijgen prioriteit.
- Leven in de stadsnatuur: Groene plekken worden verbeterd, met aandacht voor sport, ontspanning en klimaatadaptatie. Natuurlijke speelobjecten vervangen verouderde speeltoestellen.
- Bestemming Noord: Mobiliteit wordt herzien, met meer ruimte voor fietsers en wandelaars en beter openbaar vervoer. Autoverkeer in buurten wordt verminderd.
Naast langetermijndoelen bevat het gebiedsperspectief kortetermijnprojecten, de zogenoemde ‘snelle winsten’. Voorbeelden zijn de herontwikkeling van het Verdiplein tot een levendig centrum en de aanleg van een beweegpark in de Kanaalzone.
Ook zijn de plannen voor het ‘Hart van Noord’ in een stroomversnelling geraakt. Dit gebied rond het Wagnerplein zal uitgroeien tot een centrum met woningen, zorg, detailhandel en culturele voorzieningen.
De bouw van een nieuwe basisschool bij Mascagni II is een ander prioriteitsproject. Deze school sluit aan bij de vraag naar betere onderwijsvoorzieningen. De stadsrand Noord krijgt een groene transformatie met ruimte voor stadslandbouw, wandelen en natuur.
Wijkgerichte aanpak
Het gebiedsperspectief Tilburg Noord draagt bij aan de doelen uit het akkoord ‘Meer voor elkaar’, zoals een wijkgerichte aanpak, het vergroten van kansengelijkheid, het verbeteren van veiligheid en het versterken van inwonersparticipatie.
Daarnaast biedt het perspectief richting voor het toevoegen van woningen in Noord, West en Zuid (verdichting), waarbij leefbaarheid, voorzieningen en de kwaliteit van de leefomgeving zowel fysiek als sociaal worden verbeterd.
De plannen zijn tot stand gekomen via een intensief participatietraject. Bewoners, woningcorporaties en andere wijkpartners speelden een belangrijke rol. Dit blijft ook in de uitvoering zo.
De uitvoering van het gebiedsperspectief wordt begeleid door een speciaal gebiedsteam waarin gemeente, woningcorporaties en wijkbewoners samenwerken. ‘We blijven bewoners actief betrekken,’ zegt Van der Pol. ‘Zij zijn onze belangrijkste partners bij het realiseren van deze ambities.’