Dit artikel is afkomstig van bt-online.nl.

In het onderzoek ‘Locatiekenmerken circulaire bedrijvigheid in en rondom de stad’, stond de vraag centraal: ‘Wat hebben circulaire bedrijven precies nodig op hun locatie om zich te ontwikkelen, en welke knelpunten ervaren ze?'

Grondslag voor het onderzoek was een enquête onder bedrijven, overheden en ondernemers- of brancheverenigingen van bedrijventerreinen, met in totaal 321 respondenten.

Hieruit kwam naar voren dat bereikbaarheid via water en spoor bij veel circulaire bedrijven en ondernemersverenigingen belangrijk wordt gevonden, maar dat deze locatiekenmerken onderaan het prioriteitenlijstje staan.

De grotere nadruk op een gezonde werkomgeving, die bij bedrijven zelfs bovenaan de prioriteitenlijst staat, is opvallend. Dit staat haaks op eerdere onderzoeken, waarin harde factoren zoals ontsluiting en ligging nabij consumenten en producenten, of juridisch bindende aspecten zoals terreinen met een hoge milieucategorie, leidend zijn.

Cees-Jan Pen noemt de uitkomst verassend omdat ruimte en bereikbaarheid decennialang leidend waren bij locatie- en vestigingsplaatsonderzoeken. Een mogelijke verklaring is dat een ‘harde factor’ zoals infrastructuur vaak al goed op orde is.

De krapte op de arbeidsmarkt is nu dusdanig hoog dat bedrijven aantrekkelijk moeten blijven voor personeel. Waardoor een zachte locatiekenmerk opeens een ‘harde’ wordt.

‘Het belang van een gezonde werkomgeving, onder andere om personeel aan te kunnen trekken en behouden, zie ik als een steun in de rug voor een initiatief als Werklandschappen van de Toekomst. We moeten hierop doorpakken met radicale vergroeningsoperaties op bedrijventerreinen.’

‘De openbare ruimte moet gewoon kwalitatief veel beter en bedrijven willen dit. Tegelijkertijd is dit gegeven een mooie kans voor extra funding voor werklocaties en meer draagvlak voor BIZ (Bedrijfsinvesteringszone, red.).’

Ondernemersverenigingen kunnen volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen in deze opgave. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) adviseert immers in haar advies ‘Samen werken: kiezen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen’ dat een goede organisatiegraad op bedrijventerreinen een belangrijke voorwaarde is voor verduurzaming.

‘Er moet wat gebeuren met meer druk op bedrijventerreinorganisaties', benadrukt Pen. ‘Het kabinet wil op dit vlak niet aan een verplichting werken. Alleen met meer regels rond organisatiegraad bedrijventerreinen versterk je het vestigingsklimaat. Anders loopt de boel ruimtelijk vast zoals nu het geval is rond netcongestie. Hetzelfde scenario dreigt straks bij de overgang naar een circulaire economie. Dat bevestigt dit onderzoek ook maar weer eens.’