Wet betaalbare huur: deze wet trad op 1 juli in werking en geeft gemeenten vanaf nu meer taken in het kader van de Wet goed verhuurderschap.  Verhuurders zijn verplicht om bij nieuwe huurcontracten een puntentelling op te nemen en gemeenten hebben vanaf nu een handhavende rol. 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): de subsidie voor lucht-waterwarmtepompen wordt aangepast: het startbedrag daalt van 2.100 euro naar 1.250 euro, terwijl het bedrag per kW stijgt van 150 naar 225 euro. Daarnaast verhogen de subsidiebedragen voor diverse isolatiemaatregelen, zoals triple glas en spouwmuurisolatie. Ook kunnen woningeigenaren voortaan twee keer subsidie aanvragen voor glasisolatie binnen 24 maanden. 

Verduurzaming bestaande bouw: de eisen voor de verduurzaming van bestaande gebouwen verder aangescherpt. Eigenaren van gebouwen met een energielabel D of lager worden gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te treffen, met als doel het energieverbruik en de CO?-uitstoot te verminderen. 

Aanvullingen Omgevingswet:  binnen de Omgevingswet wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op milieuactiviteiten en bouwregels. Dit zijn de belangrijkste: 

  1. Wijzigingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) 
    • Asbestverwijdering: Er worden strengere eisen gesteld aan het verwijderen van asbest om de veiligheid te verhogen.  
    • Afvalbeheer: Nieuwe regels voor het opslaan en verwerken van afvalstoffen worden geïntroduceerd om milieubelasting te verminderen.  
  2. Aanpassingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) 
    • Energieprestaties: Er worden hogere eisen gesteld aan de energie-efficiëntie van nieuwe gebouwen ter bevordering van duurzaamheid.  
    • Toegankelijkheid: Verplichte maatregelen voor betere toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een beperking worden ingevoerd. 
  3. Veranderingen in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) 
    • Geluidshinder: Strengere normen voor geluidsemissie bij industriële activiteiten worden vastgesteld om omwonenden te beschermen.  
    • Luchtkwaliteit: Nieuwe grenswaarden voor uitstoot van schadelijke stoffen worden geïmplementeerd om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  4. Aanpassingen in het Omgevingsbesluit 
    • Vergunningprocedures: Procedures voor het aanvragen van omgevingsvergunningen worden vereenvoudigd om de doorlooptijd te verkorten. 
    • Handhaving: Er worden strengere handhavingsmaatregelen geïntroduceerd voor overtredingen van milieuregels.  

Maximale huurverhoging: de huur voor middenhuurwoningen mag maximaal 7,7 procent omhoog, in de vrije sector is dat maximaal 4,1 procent. Voor sociale woningen geldt 5 procent. 

Regels ruimtelijke ontwikkelingen Noord-Holland: gemeenten daar mogen voortaan niet 11, maar maximaal 25 woningen aanbouwen in beschermd landschap. Dit leverde onlangs kritiek op. Critici vrezen dat het ‘straatje erbij’ amper bijdraagt en de harmonie in dorpen eerder verstoort. Ze hopen op een goede onderbouwing van gemeenten. 

Grens Nationale Hypotheekgarantie (NHG): deze gaat naar 450.000 euro. De eenmalige premie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG daalt van 0,6 procent in 2024 naar 0,4 procent in 2025. 

Inkomensgrenzen voor sociale huurwoning: deze worden weer geïndexeerd en gaan omhoog. De maximale inkomensgrens is straks: 49.669 euro voor eenpersoonshuishoudens en 54.847 euro voor meerpersoonshuishoudens. 

Wet versterking participatie op decentraal niveau: deze wordt op decentraal niveau van kracht. Doel is om betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van hun gemeente, provincie, waterschap of openbaar lichaam in Caribisch Nederland versterken. Ook wordt het uitdaagrecht, als specifieke vorm van participatie, nu wettelijk verankerd. Er geldt een overgangstermijn van twee jaar. 

Zero-emissiezones: ondanks verzet van de Tweede Kamer voeren veertien gemeenten een zero-emissiezone (ZE-zone) in. Het gaat om Amersfoort, Amsterdam, Assen, Den Haag, Delft, Eindhoven, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

Handhaving op schijnzelfstandigheid: de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven die zzp’ers inhuren voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten worden uitgevoerd, kunnen naheffingen en boetes verwachten. Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Afschaffing bpm-vrijstelling voor bestelauto's: de bpm-vrijstelling voor bestelauto's met CO?-uitstoot vervalt. Dit betekent dat bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto bpm betaald moet worden, afhankelijk van de CO?-uitstoot van het voertuig. Voor elektrische bestelauto's blijft de bpm-vrijstelling bestaan.

Btw-regels servicekosten: Bij de verhuur van onroerende zaken kunnen verhuurders servicekosten in rekening brengen, bijvoorbeeld voor schoonmaak, reparaties, of levering van gas, water en elektriciteit. De btw-verplichting voor deze kosten hangt af van de situatie. Vanaf 1 januari zijn er twee mogelijkheden:

  1. Servicekosten vallen niet onder de verhuur
    De servicekosten worden apart vermeld op de factuur en belast met btw. Huurders moeten zelf of gezamenlijk de dienstverlener kunnen kiezen. Voor diensten zoals gas, water en elektriciteit is een individuele meter vereist om werkelijk verbruik te bepalen.
     
  2. Servicekosten vallen onder de verhuur
    Als de verhuur belast is met btw, geldt dit ook voor de servicekosten. Is de verhuur vrijgesteld van btw, dan zijn de servicekosten eveneens vrijgesteld.