‘Het kwijtraken van woonruimte of de dreiging daarvan kan in deze tijden van woningnood een buitengewoon stressvolle ervaring zijn', aldus Keijzer in de Kamerbrief. ‘Ook past het niet bij de duidelijke wens van het kabinet om alle mogelijke woonoplossingen aan te grijpen in tijden van woningnood.’
Nederland kent circa 60.000 geregistreerde bewoners van recreatiewoningen, maar onderzoek wijst erop dat het daadwerkelijke aantal twee tot 2,5 keer hoger ligt. Veel mensen wonen noodgedwongen in recreatiewoningen door het tekort aan reguliere woningen.
Gemeenten kunnen optreden tegen permanente bewoning omdat dit vaak in strijd is met hun omgevingsplan. De minister wijst erop dat ‘personen soms onder verbeurte van dwangsommen zijn verplicht om recreatiewoningen te verlaten, terwijl zij hier al decennialang wonen.’
Nieuwe regels voor gemeenten
Om bewoners te beschermen, introduceert het kabinet een instructieregel in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Gemeenten worden verplicht om bestaand gebruik van recreatiewoningen voor permanente bewoning toe te staan.
De regeling geldt alleen voor bewoners die op 16 mei 2024 al in een recreatiewoning woonden. Deze peildatum is gekozen ‘om te voorkomen dat de instructieregel leidt tot speculatie of een plotselinge toename van permanente bewoning van recreatiewoningen.’ Bewoners kunnen hun situatie voorlopig legaliseren met een persoonsgebonden vergunning.
De minister roept gemeenten op om handhaving tijdelijk te pauzeren. Dit voorkomt dat bewoners boetes krijgen of hun woonruimte verliezen terwijl het juridische kader wordt uitgewerkt.
‘Ik heb gemeenten een brief gestuurd waarin ik gemeenten aanspoor om in lijn met de motie en in afwachting van het door mij op te stellen juridisch kader te handelen', schrijft Keijzer. Dit is bedoeld om te voorkomen dat kwetsbare bewoners de dupe worden van handhaving door gemeenten.
Loket transformatie vakantieparken
Daarnaast wil het kabinet transformatie van vakantieparken naar permanente woonbestemmingen stimuleren. Via een speciaal loket zijn al tweeduizend verzoeken ingediend.
Deze verzoeken komen uit 120 gemeenten. De minister kondigt aan dat een expertteam betrokken gemeenten zal ondersteunen. ‘Het expertteam zal daarnaast van mij de opdracht krijgen om met de gemeenten waar de meeste meldingen zijn gedaan in gesprek te gaan over mogelijke transformaties', aldus Keijzer.
'Met de komst van de instructieregel zijn er dus twee manieren waarop huidige bewoners van vakantieparken daar mogelijk legaal kunnen blijven wonen: doordat
de recreatiefunctie van het park als geheel wordt omgezet naar wonen (transformatie), of doordat de situatie persoonsgebonden wordt toegestaan als
gevolg van de instructieregel.'
Nieuwe regelingen woningbouw
Het kabinet heeft ook bekendgemaakt dat het 31,5 miljoen euro beschikbaar stelt voor studentenhuisvesting en 70 miljoen euro voor transformatiewoningen, als onderdeel van nieuwe maatregelen om de woningbouw in Nederland te stimuleren.
De extra tranche van de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen richt zich specifiek op studenten. Dankzij deze regeling worden bijna vierduizend nieuwe woningen gerealiseerd, waarvan een deel zelfstandige woonruimten betreft. Hiermee hoopt het kabinet het tekort aan studentenhuisvesting in verschillende steden te verkleinen.
Naast de transformatie- en studentenhuisvesting wordt gewerkt aan alternatieven voor de doorbouwfaciliteit, waarvoor eerder 175 miljoen euro was gereserveerd.