Het sociaal statuut is een grote stap voorwaarts voor huurders die te maken krijgen met sloop of renovatie van hun woning’, aldus Laurie Hermanns, voorzitter van het Gemeenschappelijk Overleg Huurdersorganisaties (GOH).

‘Jarenlang waren zij machteloos bij besluiten over hun woning. Met het sociaal statuut regelen we betrokkenheid bij de plannen en ondersteuning van bewoners.’

Een van de afspraken is de ‘Blijf in de buurtgarantie’. Huurders kunnen na renovatie of sloop in hun eigen wijk blijven wonen. De wijkgrenzen worden samen met bewoners vastgesteld.

Voor huurders met een hogere huur na renovatie is er een regeling: zij krijgen drie jaar om aan de nieuwe huur te wennen, ondersteund door een tijdelijke toeslag.

Ook wordt in het statuut verwezen naar specifieke afspraken, zoals de mogelijkheid voor huurders om binnen dezelfde wijk een passende woning aangeboden te krijgen die vergelijkbaar is qua grootte en huurprijs, indien beschikbaar.

Zeggenschap bij projecten

De woningcorporaties Havensteder, Woonstad en Hef Wonen starten pilots waarbij bewoners kunnen meebeslissen over renovatie of sloop. De resultaten van deze proefprojecten worden gebruikt om te bepalen of deze aanpak breder toepasbaar is.

In het statuut wordt daarnaast benoemd dat huurders recht hebben op inzage in projectplannen en financiële consequenties, zodat ze goed geïnformeerd kunnen meebeslissen.

‘Een gedeelde basis waarop iedereen kan meepraten over hun woning en buurt is essentieel’, zegt Miriam Hoekstra-van der Deen, bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam.

Onafhankelijke bewonersondersteuning

Het sociaal statuut biedt huurders recht op onafhankelijke bewonersondersteuning. Hiervoor wordt een lijst opgesteld met erkende organisaties, waar huurders zelf een keuze uit kunnen maken. De kosten worden gedragen door de woningcorporaties.

Wethouder Chantal Zeegers benadrukt het belang van de afspraken: ‘Sloop of renovatie heeft grote impact op het persoonlijke leven van huurders. Dit statuut zorgt voor duidelijkheid en begeleiding, zodat bewoners na een ingrijpende periode weer een fijne woonomgeving hebben.’

De gemeente wil het sociaal statuut uitbreiden naar woningen die de stad zelf heeft opgekocht in Rotterdam-Zuid en woningen van particuliere verhuurders. Het document benadrukt ook de noodzaak van uniforme richtlijnen voor bewonersbegeleiding, ongeacht het type verhuurder.