De plannen omvatten de bouw van ongeveer 875 woningen op het Centrumplein, met een verdeling tussen sociale huur, middeldure huur en vrije sector woningen. Daarnaast biedt het omliggende winkelcentrum ruimte voor nog eens 1.900 woningen, waarvan minimaal 20 procent sociale huur. 

Parkeervelden worden vervangen door parkeergebouwen en er komen vier groene pleinen. Deze pleinen, elk met een eigen karakter, vormen het hart van de herontwikkeling.

Dit sluit aan bij de bredere doelstelling van het stadsbestuur om meer groen in de stad te integreren, niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de architectuur. Gebouwen in het gebied worden voorzien van groene gevels en daken, en binnenhoven worden ingericht als daktuinen.

Nieuw stedenbouwkundig proces

Een belangrijk kenmerk van het project is de innovatieve aanpak van de planvorming. Het stedenbouwkundig kader, dat is gebaseerd op zogenoemde ‘Vuistregels’, biedt flexibiliteit in de uitvoering terwijl het de kwaliteit van de ontwikkelingen waarborgt. 

Deze spelregels zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met circa zestig eigenaren en andere stakeholders in het gebied. De Vuistregels richten zich op drie hoofdthema’s: verrijken, vergroenen en verbinden.

De methodiek biedt ruimte voor een combinatie van hoge dichtheid en een aangenaam straatprofiel. Zo worden in de plannen stedelijke functies op de begane grond gecombineerd met betaalbare woningen, groene daken en maatschappelijke voorzieningen zoals kinderdagverblijven en gezondheidscentra. Dit draagt bij aan de transformatie van een monofunctioneel winkelgebied naar een gemengd stadshart.

Het stedenbouwkundig plan kwam tot stand in een participatief proces. Foto: MORE Architecture

Participatie en samenwerking

De vaststelling van het ontwikkelkader markeert een doorbraak in de lange geschiedenis van planvorming voor het Buikslotermeerplein. Waar eerdere top-down plannen niet slaagden, is deze aanpak vanaf het begin opgebouwd met input van belanghebbenden. 

Door participatie centraal te stellen, is een breed gedragen stedenbouwkundig plan ontstaan dat de complexiteit van gefragmenteerd eigendom en tegengestelde belangen heeft weten te overbruggen?.

Het ontwerp is ontwikkeld door het internationale ontwerpbureau MORE Architecture in opdracht van de gemeente Amsterdam. MORE heeft de afgelopen drie jaar intensief gewerkt aan een flexibel en toekomstbestendig stedenbouwkundig plan. De architectonische benadering van het bureau combineert verdichting met leefbaarheid en sluit naadloos aan bij de uitdagingen van moderne stedelijke ontwikkeling.

Daan Roggeveen, creatief directeur van MORE, benadrukt de relevantie van deze aanpak: ‘Nederlandse steden staan voor gigantische uitdagingen. Met een grote woningbouwvraag, gefragmenteerd eigendom en uiteenlopende belangen is dit de enige manier om met elkaar tot passende oplossingen te komen.’

'Hart van Noord'

De komende jaren zal het Buikslotermeerplein stapsgewijs veranderen in het ‘Hart van Noord’. Dit project combineert sociale, economische en ecologische doelen en wordt gezien als een voorbeeld van moderne gebiedsontwikkeling. Naast een fysieke transformatie biedt het een kans om de sociale cohesie en economische vitaliteit van Amsterdam-Noord te versterken.

De zoektocht naar ontwikkelaars start in 2025, waarna het eerste bouwrijpe terrein eind 2026 beschikbaar moet zijn.