Het ministerie van Financiën heeft afgelopen vrijdag laten weten dat invoering van een nieuw box-3-stelsel pas op zijn vroegst in 2028 plaatsvindt: een vertraging van minstens één jaar.
‘Het budgettaire gat van 2,4 miljard euro moet worden terugverdiend via een verhoging van het fictieve rendement waarover belasting wordt betaald, naar liefst 7,66 procent in 2025, met waarschijnlijk nóg verdere verhoging in 2026', laat Vastgoed Belang weten.
Vastgoed Belang zegde tijdens de Woontop toe dat de sector jaarlijks minstens 10.000 woningen aan de voorraad helpt toevoegen. Hiervoor is verbetering van het investeringsklimaat een randvoorwaarde.
‘Slechts twee dagen na het tekenen van het akkoord komt het kabinet met deze schadelijke maatregelen. Dit getuigt op zijn zachtst gezegd van een gebrek aan samenwerking tussen VRO en Financiën’, zegt Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoed Belang.
Desastreuze gevolgen
De aankondiging van Financiën heeft volgens de belangenorganisatie desastreuze gevolgen voor woninghuurders in Nederland. ‘De massale verkoop van huurwoningen versnelt, waardoor het huuraanbod verder krimpt. Hiermee raken overheidsdoelen om voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar te houden en te maken, nog meer uit zicht. Er blijven nog minder betaalbare huurwoningen over op de al krappe woningmarkt.’
Honderdduizenden kleine, particuliere verhuurders in Nederland, die met de inkomsten uit verhuur van een of enkele woningen sparen voor hun pensioen, worden hard geraakt, stelt Vastgoed Belang.
‘De toegenomen belastingdruk leidt ertoe dat straks de helft of meer van de jaarlijkse bruto huurinkomsten als belasting wordt afgedragen. De combinatie van stijgende lasten en dalende huurinkomsten maakt verhuur financieel onhoudbaar.’
Verra: ‘Vastgoed Belang heeft geen begrip voor de uitleg van het kabinet dat de Tegenbewijsregeling soelaas zal bieden. Die regeling draagt niets bij, aangezien verhuurders niet de gemaakte exploitatiekosten mogen aftrekken, wat wel cruciaal is voor het slagen ervan.’
‘Beleid moet ingetrokken’
In de aanloop naar een cruciaal debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer op 30 januari zal Vastgoed Belang zich samen met andere stakeholders hardmaken voor intrekking van dit beleid.
Verra: ‘Ik vertrouw erop dat een brede coalitie samen met ons het belang van een sterk investeringsklimaat zal omarmen. Ook het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en diverse fracties in de Kamer zullen onaangenaam verrast zijn door de onverwachte belastingverhoging. De woonafspraken die de minister met Vastgoed Belang maakte, dreigen zo onhaalbaar te worden.’
De particuliere sector was tussen 2021 en 2023 goed voor de toevoeging van 78.000 woningen via splitsingen, transformaties en nieuwbouw. Zonder deze investeerders is het onmogelijk om de bouwdoelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen. Particuliere verhuurders bieden aan meer dan twee miljoen Nederlandse huurders huisvesting.