‘De Urban Agenda werkt aan drie pijlers’, legt wethouder Marc Teutelink, (Klimaatadaptatie) uit. ‘Betere regelgeving, betere financiering en betere kennisuitwisseling.

'Dit partnerschap biedt ons de kans om beleid en financieringsmogelijkheden mede vorm te geven. Ook kunnen we onze kennisvragen inbrengen en bouwen we een sterk netwerk binnen Europa op.’

De Europese Commissie koos Enschede na een strenge selectie vanwege haar vernieuwende aanpak op het gebied van waterbeheer en klimaatadaptatie.

Kristalbad en waterbuffers

In de aanvraag haalde de gemeente onder meer het Kristalbad aan, een multifunctioneel gebied tussen de steden Hengelo en Enschede. Het Kristalbad fungeert als natuurlijke waterbuffer voor de omgeving.

Het gaat om een na-zuivering van het gezuiverde rioolwater uit Enschede. Daarnaast is het Kristalbad een ecologische verbindingszone en een walhalla voor amfibieën en vogels.

Verder schreef de stad in de aanvraag over een pilot met een waterbuffer in de kruipruimte van een nieuw gebouw, het netwerk van wadi's in de stad en de Melkhal, waar woningen en winkels op een decentraal watersysteem zijn aangesloten.

Het partnerschap biedt Enschede niet alleen een platform om haar expertise te delen, maar ook om kennis op te doen die helpt om de stad waterbestendig te maken.

Zo kampt de stad vanwege de kleiondergrond snel met overstromingen na een hoosbui, maar omdat het hoger gelegen ligt, ook vaak met een watertekort als het niet regent.

Twentse samenwerking

Voor de deelname werkt Enschede nauw samen met andere Twentse gemeenten, waaronder Hengelo en Almelo, en met Waterschap Vechtstromen. Deze partijen trekken al langer gezamenlijk op richting Brussel.

‘Water houdt zich niet aan gemeentegrenzen’, aldus Teutelink. ‘Een regionale aanpak is essentieel voor effectief watermanagement.’ Aandachtspunten in Twente zijn bijvoorbeeld wateroverlast, droogte en de beschikbaarheid van drinkwater.

Water Sensitive City-partnerschap

Het Water Sensitive City-partnerschap streeft naar een integrale aanpak van stedelijk waterbeheer. Water wordt daarbij gezien als een waardevolle hulpbron, niet enkel als een uitdaging.

Het doel is om waterbeheer te integreren in stedelijke planning en ontwerp, met aandacht voor duurzaamheid en klimaatbestendigheid.

De initiatieven binnen het partnerschap richten zich op praktische oplossingen voor watergerelateerde problemen zoals regenwaterbeheer, overstromingen en waterschaarste.

Hierbij wordt samenwerking tussen overheden, bedrijven en wetenschappelijke instellingen aangemoedigd, met een focus op kennisdeling en innovatie.

Stedelijke partners binnen het Water Sensitive City-partnerschap zijn onder andere Den Haag (Nederland), Turijn (Italië), Enschede (Nederland), Elche (Spanje), Roman (Roemenië), Halandri (Griekenland), Viimsi (Estland) en Kalocsa (Hongarije).