‘In Eindhoven kijken we vooral hoe het wél lukt’, zegt wethouder Mieke Verhees (Wonen). ‘Woningcorporaties, de gemeente en het bedrijfsleven werken op basis van vertrouwen en transparantie samen om de woningbouw te versnellen. Door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, zetten we opnieuw een belangrijke stap in het aanpakken van de woningnood.

Met het maatregelenpakket “Eindhoven bouwt door” probeert de gemeente stagnerende bouwprojecten weer op gang te helpen. Wanneer plannen vastlopen, worden eerst optimalisatiegesprekken gevoerd met ontwikkelaars. Als planaanpassingen en andere maatregelen onvoldoende zijn, kan financiële ondersteuning uitkomst bieden.

Bij de Humperdincklaan in Groots Gestel worden vierhonderd woningen gebouwd. Het project omvat 234 huurwoningen (180 sociale huur en 54 middenhuur) en 166 koopwoningen. Ongeveer 90 procent van de woningen valt in het sociale en middensegment. Het plan maakt deel uit van de ontwikkeling van Groots Gestel, waar 3.500 tot 6.000 nieuwe woningen langs de HOV4-as worden gerealiseerd.

Het project heeft een financieel tekort. ASML en de initiatiefnemers dragen miljoenen bij, terwijl de gemeente maximaal 900.000 euro beschikbaar stelt om de realisatie zeker te stellen.

Appartementen voor senioren

In de Generalenbuurt ontwikkelt Woonbedrijf 157 sociale huurappartementen. Deze appartementen zijn gericht op senioren, waardoor doorstroming op gang kan komen in een wijk met veel gezinswoningen. Door gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes te creëren, wordt een aantrekkelijk alternatief geboden voor bewoners die willen verhuizen naar een appartement.

Ondanks optimalisaties bleef een rendabele businesscase uit. Woonbedrijf dekt een deel van het tekort zelf. De gemeente draagt honderdvijftienduizend vijfhonderdvijf euro bij om het project financieel haalbaar te maken.

Aan de rand van Limbeek, nabij station Strijp-S, komen twee woontorens met 280 woningen. De woontorens worden ontwikkeld door Trudo en Land ’s-Heeren Vastgoedontwikkeling. Ze bieden een mix van sociale huur- en koopwoningen, waarvan ruim zeventig procent in het sociale en middensegment valt.

De ontwikkeling draagt bij aan een meer divers woningaanbod in Woensel-Zuid. Het project zorgt ook voor een groene verbinding tussen Woensel, Limbeek en het stadscentrum. Door een tekort in de businesscase leveren de ontwikkelaar, ASML en de gemeente bijdragen. De gemeente stelt hiervoor maximaal achthonderdachtennegentigduizend vijfhonderdvier euro beschikbaar.

The Urban Village

Naast reguliere woningbouwprojecten investeert Eindhoven ook in innovatieve woonconcepten. The Urban Village, ontwikkeld vanuit Living Lab 040, onderzoekt nieuwe manieren van wonen. Het concept bestaat uit woningen die als een dorp boven en naast elkaar hangen, met verhoogde straten, pleinen en groen.

De gemeente investeert honderdduizend euro in verder onderzoek en het vinden van partners voor dit concept. Deze bijdrage sluit aan bij de ambitie van Living Lab 040 om sneller, betaalbaarder en duurzamer te bouwen.