‘Het deelgebied Spoorkwartier biedt een compleet nieuw programma waar we echt naar uitkijken’, zegt wethouder Gerdien Rots. ‘Onze ambities op het gebied van woningbouw, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid voor Zwolle gaan we hier handen en voeten geven.’
Het Spoorkwartier betreft zo’n 16 hectare midden in de Spoorzone en naast het treinstation. Centraal in het gebied liggen industriële hallen, die met het innovatielab voor de maakindustrie Perron038 een nieuwe bestemming hebben gekregen.
Het Spoorkwartier is met de nieuwe Passerelle direct verbonden met de historische binnenstad. Dat biedt volgens de gemeente veel kansen voor zowel economische bedrijvigheid, onderwijsinstellingen en horeca, als voorzieningen en woningbouw.
Daarnaast is er ruimte voor groen met de historische Wärtsilä-hal als kloppend hart. Daar gaat gebiedsontwikkelaar AM aan de slag. Onder de naam WärtZ, dat staat voor Wild, Art, Raw, Tech en Zwols, moet dit de toekomstige place-to-be worden. De hal met opbouw wordt beeldbepalend in WärtZ.
WärtZ moet de ambitie van Zwolle ondersteunen om de vierde economische topregio van Nederland te worden. Daarbij gaat het niet alleen om werken, maar ook creativiteit, wonen, studeren en verblijven.
Hierbij is ruimte voor woonconcepten zoals zorgwoningen, co-living studentenstudio’s en Friends-woningen, laat AM weten. Ongeveer dertig procent van de woningen is bestemd voor sociale huur.
Urban rewilding
AM heeft LOLA Landscape Architects in de arm genomen voor het landschapsontwerp. Die wil op basis van de principes van ‘urban rewilding’ delen van de openbare ruimte aan de natuur teruggegeven.
Zwolle hoopt met het Spoorkwartier een nieuw innovatiedistrict uit de grond te stampen, waarbij het gebied binnen de Spoorzone een tweede stadshart moet vormen, naast het historische centrum van de Hanzestad.
De plannen zijn vorig jaar ter inzage gelegd, waarna ProRail een zienswijze indiende om voldoende ruimte te behouden voor toekomstige spoorontwikkelingen. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente de plannen aangepast om hiermee rekening te houden.
Het is nog niet bekend wanneer de gemeenteraad over de plannen gaat praten.
Spoorzone Zwolle bestaat uit meerdere deelprojecten:
- Willemskwartier. dit wordt de woonplek voor jongeren, senioren en gezinnen die van de stad houden. Naast wonen wordt er ook ruimte gecreëerd voor kleinschalige werklocaties en voorzieningen.
- Spoorkwartier: met District Z, Werkplaatsen en Lurelui met ruimte voor werk, recreatie, cultuur, voorzieningen en wonen.
- Hanzehoven: het bestaande zakenkwartier wordt opengesteld met werkplekken voor co-workers en studenten en woonplekken voor huiszoekenden.
- Hanze Oost: hier komen ruim 240 duurzame, betaalbare woningen in een natuurinclusieve omgeving.
- Hanzekwartier: transformatie van kantoorpark naar plek met nieuwe woningen, werkplekken, leerplekken en veel groen.
- Hanzewonen: het bestaande woongebied in de Spoorzone. Het woongebied Hanze wonen bestaat uit een mix van verschillende woningtypen, waaronder appartementen, stadswoningen en woonhuizen.
- Westerlaan: Transformatie van het voormalige TPG-Post Expeditie Knooppunt tot bedrijfsverzamelgebouw The City Post.