‘Een oplossing voor het biodiversiteitsprobleem in Europese steden is het toepassen van de principes van regeneratief ontwerpen ’, aldus Gijs Meijer, adviseur biodiversiteit natuurinclusief ontwerp en ecologie bij Sweco.  

‘Door natuurlijke en semi-natuurlijke systemen te integreren in ontwerpen, kunnen steden milieuschade minimaliseren en de biodiversiteit versterken’, stelt Meijer. Hij zegt dat uit recente gegevens van het Europees Milieuagentschap blijkt dat 81 procent van de beschermde habitats in slechte staat verkeert, terwijl 9 procent verbetering toont. 

Als grote Europese steden hun gebouwde omgeving ‘regeneratief ontwerpen’, kan tot 42 procent extra ruimte worden vrijgespeeld voor water en vergroening, aldus Sweco. 

Het architecten- en ingenieursadviesbureau baseert deze conclusie op eigen onderzoek in 22 grote Europese steden zoals Amsterdam en Rotterdam. 

Als voorbeeld draagt Sweco het buurtschap Te Veld in Eindhoven aan. Hier is woningbouwontwikkeling samengegaan met het herstel van het landschap, bodem- en watersysteem en biodiversiteit. 

De woningen zijn in sociale clusters geplaatst en zijn ‘te gast’ in het natuurlijke landschap. In dit nieuwe woonlandschap wordt regenwater maximaal vastgehouden en zijn enkel inheemse planten toegepast. 

Ecologische corridors

Het rapport van Sweco bevat een lijst met negen aanbevelingen aan beleidsmakers van Europese steden om de principes van regeneratief ontwerp toe te passen. 

In lijn met het Eindhovense buurtschap wordt bijvoorbeeld geadviseerd om prioriteit te geven aan inheemse planten. Ook ruimte voor lokale voedselproductie en het scoren van de leefomgeving op wandel- en fietsruimte worden genoemd. 

Op een grotere schaal wijst Sweco op het belang om ecologische corridors te creëren die natuurrijke locaties met elkaar verbinden. Daarbij blijft voor de gehele groendekking de 3-30-300-regel een leidend instrument. 

Sweco publiceert het rapport gelijktijdig aan een onderzoek over een teruggang aan groen in Nederlandse steden, dat het uitvoerde in samenwerking met Natuur & Milieu. Het zet daarmee een oplossing tegenover de conclusie dat openbaar groen de afgelopen vijf jaar met 24 procent daalde.