Dat schrijft minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een Kamerbrief over de nationale aanpak van funderingsproblematiek. Het bedrag van 56 miljoen euro werd al bekend gemaakt op Prinsjesdag. Nu presenteert de minister de aanpak.

Allereerst gaat het kabinet de informatievoorziening verbeteren door een landelijk informatiepunt op te zetten en informatie over de staat van de fundering en het funderingsrisico te centraliseren.

Woningeigenaren kunnen ondersteuning krijgen via onderzoek, advies en praktische begeleiding. Dit begint in een aantal gebieden waar momenteel urgente funderingsproblemen met uiteenlopende oorzaken spelen. In de brief staat niet om welke gebieden het gaat. 

Als derde middel gaat de minister het Fonds Duurzaam Funderingsherstel (FDF) verbeteren. Dit fonds is opgezet voor woningeigenaren die voor funderingsherstel geen lening kunnen krijgen via de reguliere hypotheekmarkt. Het FDF biedt een hypothecaire lening met aangepaste voorwaarden, zoals betalen naar draagkracht.

Momenteel kunnen nog niet alle woningeigenaren het fonds gebruiken: er zijn zeven gemeenten aangesloten. Het ministerie van VRO, het FDF-bestuur en fondsbeheerder SVn gaan de komende maanden – samen met gemeenten, banken en verzekeraars – een nieuwe landelijke opzet maken. Het doel is om het vernieuwde FDF op 1 juli 2025 te lanceren. 

Het kabinet gaat de nationale aanpak funderingsproblematiek de komende tijd nog verder uitwerken. Basis voor de aanpak is het advies Goed gefundeerd van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) uit februari 2024.

Het kabinet verkent verschillende scenario’s voor een meerjarige aanpak. Hiervoor wordt een advies opgesteld in samenwerking met medeoverheden, gebouweigenaren en de financiële en bouwsector.

Daarnaast wordt, samen met de bouwsector, gebouweigenaren en kennisinstellingen, besproken hoe funderingsherstelbedrijven kunnen innoveren en opschalen. ‘Dit is noodzakelijk omdat ze momenteel niet genoeg capaciteit hebben om bij een stijgende vraag het benodigde herstel uit te voeren.’

Schade neemt toe 

Volgens de minister komt schade aan de fundering van woningen of gebouwen steeds vaker voor, als gevolg van veroudering van gebouwen, bodemdaling en het veranderende klimaat.

‘Circa 425.000 gebouwen hebben te maken met matige of ernstige funderingsschade of gaan hier in de komende tien jaar naar verwachting mee te maken krijgen.’

De brief is mede namens de bewindspersonen van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.