‘In 2030 rolt 1 op de 2 woningen uit de fabriek. Sneller, goedkoper en duurzamer. De vergunningverlening duurt vaak lang, terwijl je een fabriekswoning, maar 1 keer hoeft te keuren voor alle projecten tegelijk. Kwaliteit staat voorop. Maar tien keer hetzelfde huis beoordelen is zonde van de tijd’, zegt Vreugdenhil.
Industrieel bouwen kan de woningbouw versnellen, stelt hij. Maar de doorlooptijd is lang, omdat iedere gemeente opnieuw moet beoordelen of de woningen veilig zijn en gebouwd mogen worden.
Uit het onderzoek van BouwQ en TNO komt naar voren dat met een typegoedkeuring de doorlooptijd van de vergunningverlening kan worden teruggebracht van 6 weken naar 4 dagen.
De vergunningverlening voor fabriekswoningen neemt niet alleen veel tijd in beslag, maar houdt ook onnodig veel ambtenaren aan het werk, stelt Vreugdenhil. Terwijl het tekort aan ambtenaren één van de belangrijkste obstakels voor de woningbouw is. Met een typegoedkeuring hoeft de helft minder ambtenaren worden ingezet.
Vreugdenhil: ‘In Gelderland betekent dat een besparing van 100 fte ambtenaren, die zich dan kunnen richten op de beoordeling van nieuwe woningbouwplannen.’
Het onderzoek van BouwQ en TNO wijst uit dat een standaard goedkeuring eveneens zorgt voor een kostenbesparing voor de bouwer, de projectontwikkelaar en uiteindelijk de bewoner.
Gemeenten, bouwbedrijven en ontwikkelaars maken nu veel kosten voor de technische beoordeling. Als deze wordt gestandaardiseerd kunnen de kosten hiervoor vijf keer lager uitvallen. Dat moet een besparing opleveren van 2.500 euro per fabriekswoning.
Provincie Gelderland gaat onderzoeken of typegoedkeuring in regionale samenwerkingsverbanden kan worden opgepakt, maar Vreugdenhil hoopt dat zijn initiatief landelijk wordt opgepakt.