Het nieuwe bestemmingsplan maakt de weg vrij voor de bouw van de eerste 2.500 nieuwe woningen in de Merwehaven met ook ruimte voor voorzieningen en bedrijvigheid. Dit is het eerste deelgebied van M4H, waar woningen gebouwd worden.   

In Merwehaven zijn zowel huur als koopwoningen gepland, met ruimte voor zo’n 30.000 vierkante meter aan innovatieve, creatieve maakbedrijven en winkels. Ook komen er maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen, en is er ruimte voor horeca en sport. 

Het was de bedoeling van Rotterdam om de komende tien jaar 7000 woningen te bouwen in M4H. Dat blijkt niet haalbaar omdat het gebied wordt omschreven als een ‘zeer geluidsbelastend’ omdat bedrijven en schepen in de omgeving te veel geluid maken. Grote delen van het gebied vallen daarom af voor woningbouw. 

Het resultaat is dat maximaal 2764 van de beoogde maximaal 7000 nieuwe woningen planologisch mogelijk gemaakt kunnen worden. 'Van dit aantal komt het overgrote deel in de Merwehaven', staat in de stukken over het vaststellen van het bestemmingsplan die het stadsbestuur begin september naar de gemeenteraad stuurde. 

Galileïpark voor maakbedrijven

Naast Merwehaven is in het bestemmingsplan ook vastgelegd hoe het deelgebied Galileïpark zich ontwikkelt naar een plek voor maakbedrijven. Daarnaast wil de gemeenteraad investeren in de mobiliteitsaanpak voor M4H, door onder andere mobiliteitshubs te ontwikkelen.   

In het deelgebied Marconikwartier werkt de gemeente samen met zittende marktpartijen aan een visie voor de ontwikkeling van bedrijfsruimtes en het toevoegen van woningen.  

Voor het Keilekwartier is de gemeente gestart met de oprichting van een gebiedscoöperatie voor zittende ondernemers. Samen met dit collectief van ondernemers werkt de gemeente toe naar het eindbeeld voor 2035, een gebied met een mix van wonen en werken, en ruimte voor innovatieve, creatieve en ambachtelijke makers.   

Wethouder Chantal Zeegers (bouwen en wonen) zei onlangs in het AD dat de ambitie nog altijd is om 7000 woningen te bouwen in het M4H-gebied, maar ze waarschuwde dat het een ingewikkeld proces wordt.

'Concreet betekent dit dat nu aanwezige bedrijven verplaatst moeten worden, erfpachtcontracten moeten opengebroken, of dat de bedrijfsvoering moet worden ingeperkt. Hier is nu niet voor gekozen’, aldus Zeegers.